volvo Renault Trucks

Volvo Trucks presenteert Volvo FE Electric voor zwaardere inzet

08-05-2018

Slechts drie weken na de onthulling van de Volvo FL Electric, de eerste volledig elektrische Volvo-truck, wordt de productreeks al uitgebreid met het volgende elektrische truckmodel. De Volvo FE Electric is ontworpen voor nog zwaardere inzet zoals stedelijke distributie en afvalinzameling, met een GVW van 27 ton. De verkoop gaat in Europa in 2019 van start.

“Met de introductie van de Volvo FE Electric kunnen we een complete reeks elektrisch aangedreven trucks aanbieden voor werkzaamheden in de stad. We zetten hiermee opnieuw een strategische stap in de ontwikkeling van ons totaalaanbod voor elektrisch aangedreven transportoplossingen. Dit biedt mogelijkheden voor nieuwe vormen van samenwerking met steden die zich richten op het verbeteren van de luchtkwaliteit, het verminderen van verkeerslawaai en het voorkomen van files in de spits. De werkzaamheden kunnen namelijk stil en zonder schadelijke uitlaatgassen 's ochtends vroeg of 's avonds laat worden uitgevoerd”, aldus Claes Nilsson, President Volvo Trucks.

De eerste Volvo FE Electric is een vuilniswagen met een opbouw die is ontwikkeld in samenwerking met Faun, de grootste carrosseriebouwer in deze sector van Europa. De truck zal vanaf begin 2019 worden ingezet in Hamburg, de tweede stad van Duitsland.

Groen en duurzaam

“Hamburg is in 2011 uitgeroepen tot de groene hoofdstad van de EU en werkt al geruime tijd met succes aan een brede inzet voor een groene en duurzame stadsontwikkeling. Dit geldt niet in het minst voor de transportsector, waar elektrische bussen van Volvo al worden ingezet in het openbaar vervoer. Door de ervaringen en ambities uit deze samenwerking is Hamburg een zeer interessante partner voor ons”, zegt Jonas Odermalm, Product Line Vice President voor Volvo FL en Volvo FE bij Volvo Trucks.

Technologische doorbraak

Prof. Dr. Rüdiger Siechau, CEO bij Stadtreinigung Hamburg, ziet veel potentie in milieuvriendelijke toepassingen van elektrische trucks in de stad: “Op dit moment stoot elk van onze 300 conventionele vuilniswagens circa 31.300 kg CO2 per jaar uit. Een elektrisch aangedreven vuilniswagen met voldoende accucapaciteit voor een volledige dienst van acht tot tien uur, is een technologische doorbraak. Een ander voordeel is het feit dat Stadtreinigung Hamburg klimaatneutrale elektriciteit produceert die kan worden gebruikt om de accu's op te laden.”

De nieuwe Volvo FE Electric wordt in diverse modellen aangeboden voor verschillende soorten transportopdrachten. Bijvoorbeeld met de Volvo FE Low Entry Cab die in- en uitstappen gemakkelijker maakt en de chauffeur een uitstekend zicht geeft op het omringende verkeer. De werkomgeving wordt bovendien prettiger vanwege het lage geluidsniveau en de trillingsvrije werking. De accucapaciteit kan optimaal worden aangepast aan de individuele wensen en het laden kan plaatsvinden via het elektriciteitsnet of via snellaadstations.

“Onze totaaloplossingen voor elektrisch transport zijn ontworpen om te voldoen aan de specifieke wensen van elke klant en elke stad. Behalve de voertuigen zelf bieden we alles van routeanalyse tot onderhoud en financiering via ons dealer- en werkplaatsnetwerk dat over heel Europa is verspreid. We hebben ook nauwe samenwerkingsverbanden met leveranciers van oplaadinfrastructuur”, zegt Jonas Odermalm.

Feiten over de elektrisch aangedreven trucks van Volvo Trucks

Volvo FE Electric

 • Truck met volledig elektrische aandrijving voor distributie, afvalinzameling en andere toepassingen in stedelijke omgeving, GVW 27 ton.
 • Aandrijflijn: Twee elektromotoren van 370 kW, max. vermogen (260 kW continu), Volvo automatisch schakelende versnellingsbak met twee versnellingen. Max. koppel elektromotor 850 Nm.
 • Energieopslag: Lithium-ion accu's, 200–300 kWh.
 • Actieradius: Tot 200 km.
 • Opladen: Er zijn twee oplaadsystemen leverbaar. AC-opladen via het lichtnet (22 kW) of DC-snelladen via CCS/Combo2 tot max. 150 kW.
 • Oplaadtijd: Van lege naar geheel geladen accu's (300 kWh): CCS2 150 kW snellader circa 1,5 uur, AC-opladen via het lichtnet circa 10 uur.

Volvo FL Electric

 • Truck met volledig elektrische aandrijving voor distributie, afvalinzameling en andere toepassingen in stedelijke omgevingen, GVW 16 ton.
 • Aandrijflijn: elektromotor van 185 kW max. vermogen/130 kW continu, versnellingsbak met twee versnellingen. Max. koppel elektromotor 425 Nm.
 • Energieopslag: 2-6 lithium-ion accu's, in totaal 100–300 kWh.
 • Actieradius: tot 300 km.
 • Opladen: AC-opladen via het lichtnet (22 kW) of DC-snelladen via CCS/Combo2 tot max. 150 kW. Oplaadtijd: Van lege naar geheel geladen accu's: snelladen 1-2 uur (DC-opladen), 's nachts opladen tot 10 uur (AC-laden) met maximale accucapaciteit van 300 kWh.

Meer informatie

Lees meer over Volvo Trucks en elektromobiliteit of neem contact op met uw Nebim-vestiging

volvo-fe-electric-1200x900-3.jpg
volvo-fe-electric-1200x900-2.jpg
volvo-fe-electric-1200x900-4.jpg

Ontvang als eerste het laatste nieuws

Nebim Groep deelt elke maand een interessante nieuwsbrief boordevol informatie, weetjes en nieuws over haar assortiment trucks en bedrijfswagens, services en deals!

Door me in te schrijven ga ik akkoord met het privacybeleid

Nebim Nederland
Risseweg 36
6004 RM Weert

+31 (0)495 58 37 00
info@nebim.eu
Nebim Belgie
Industrieweg 150
B-9030 Mariakerke (Gent)

+32 (0)9 216 86 30
info@nebim.eu