volvo Renault Trucks

Primeur: eerste Volvo FM Electric en FMX Electric getest in de praktijk

15-10-2020

Volvo Trucks start deze maand met het in de praktijk testen van een volledig elektrische transportoplossing voor de bouwsector. Er worden twee zware trucks geleverd aan bouwtransporteur Swerock: een Volvo FM Electric en een Volvo FMX Electric. Volvo Trucks probeert zo te voldoen aan de groeiende vraag naar voertuigen met minder lawaai en uitstoot, vooral in kwetsbare, stedelijke gebieden.

Na de succesvolle introductie van de FL en FE Electric, in serie geproduceerde elektrische trucks voor stadsdistributie en afvalinzameling, zet Volvo Trucks nu twee volledig elektrische trucks compleet met laadinfrastructuur in om te worden getest bij werkzaamheden van klanten in het bouwsegment.

Krachtig en robuust

“Trucks in het bouwtransport moeten doorgaans krachtiger en robuuster zijn dan in andere segmenten en elektrische trucks vormen daarop geen uitzondering”, zegt Jonas Odermalm, Vice President Electromobility bij Volvo Trucks. “Onze commerciële oplossingen moeten voldoen aan de eisen van hoge productiviteit en beschikbaarheid. Tegelijkertijd biedt een volledig elektrische aandrijflijn de voordelen van verminderde uitstoot en een lager geluidsniveau. Praktijktesten en samenwerkingen met klanten zijn belangrijk voor het ontwikkelingsproces.”

Als onderdeel van de tests wordt een elektrische Volvo FM-truck met een betonmixer geleverd. Daarnaast wordt een elektrische Volvo FMX-truck met haakarm ingezet bij grote infrastructuurprojecten.

Veilig en comfortabel

In het project wordt geëvalueerd hoe elektrische trucks kunnen worden ingezet om de efficiëntie te verhogen en de impact op het klimaat te verkleinen. Bij de tests gaat het niet alleen om de prestaties van de voertuigen zelf. Ook wordt gekeken naar het totale systeem voor elektromobiliteit en oplaadmogelijkheden die voldoen aan de eisen van klanten uit het bouwsegment. De voordelen van elektrische voertuigen voor stadsdistributie worden gemeten in termen van stiller vervoer, veiligheid op locatie en chauffeurscomfort.

“Dit soort tests zijn waardevol om meer inzicht te krijgen in de activiteiten van de klant en wat elektrische voertuigen betekenen als het gaat om dagelijkse rijcycli, laadcapaciteit, uptime, bereik en andere parameters. En dat met alle voordelen van stiller, schoner vervoer”, zegt Ebba Bergbom Wallin, Business Manager Electromobility bij Volvo Trucks.

De trucks van morgen

De praktijktest met de twee elektrische trucks maakt het mogelijk om te evalueren hoe ze worden gebruikt en te bepalen welke verbeteringen nodig zijn voordat een bredere inzet mogelijk is.

“Samen met Volvo Trucks zetten we een grote stap in de richting van klimaatvriendelijke transporten. Dit brengt de trucks van morgen met minder uitstoot van fossiele brandstoffen binnen handbereik. We hebben al 15 hybride betonmixers en via dit project testen we nu voertuigen die volledig elektrisch rijden”, zegt Hans Orest, Division Manager bij Swerock en onderdeel van de PEAB Group.

Feiten

  • De samenwerking omvat het testen van twee elektrische voertuigen: een Volvo FM met betonmixer en een Volvo FMX met haakarm.
  • Het project wordt gezamenlijk uitgevoerd door Volvo Trucks en Swerock, met ondersteuning door JOAB en Saraka.
  • De elektrische Volvo FM gaat beton leveren aan klanten van Swerock in stedelijke gebieden.
  • De elektrische Volvo FMX met haakarm wordt voornamelijk ingezet bij grotere infrastructuurprojecten en stedelijke bouwactiviteiten.

Over Swerock

Swerock is een van de grootste leveranciers in Scandinavië van materiaal en diensten aan de bouwsector, met meer dan 360 steengroeven en 60 fabrieken voor betonmortel. Swerock houdt zich ook bezig met recycling. Het bedrijf wil verantwoordelijkheid nemen voor het klimaat en het milieu, en streeft ernaar het winnen van nieuw materiaal te beperken. Swerock maakt deel uit van de PEAB Group met zo'n 17.000 werknemers en een netto omzet van 56 miljard SEK.

Meer weten?

Uw verkoopadviseur vertelt u graag meer.

Neem contact op met uw vestiging

volvo-electric-nebim-1200-1.jpg
volvo-electric-nebim-1200-2.jpg
volvo-electric-nebim-1200.jpg

Ontvang als eerste het laatste nieuws

Nebim Groep deelt elke maand een interessante nieuwsbrief boordevol informatie, weetjes en nieuws over haar assortiment trucks en bedrijfswagens, services en deals!

Door me in te schrijven ga ik akkoord met het privacybeleid

Nebim Nederland
Risseweg 36
6004 RM Weert

+31 (0)495 58 37 00
info@nebim.eu
Nebim Belgie
Industrieweg 150
B-9030 Mariakerke (Gent)

+32 (0)9 216 86 30
info@nebim.eu