Ontdek de
Volvo FMX Classic

Heavy duty

Maak kennis met de Volvo FMX,Volvo Trucks' meest robuuste en krachtigste truck ooit. De Volvo FMX is ontworpen voor de bouw en presteert uitstekend onder ruige omstandigheden.

Wat u ook doet in de bouw, de Volvo FMX is overal klaar voor. Kennismaken? Nebim adviseert u graag over de juiste Volvo FMX voor uw werkzaamheden.

Brochure

Volvo FMX Dynamic Steering

Volvo Dynamic Steering

De Volvo FMX kan worden uitgerust met Volvo Dynamic Steering, de grootste noviteit sinds de uitvinding van de stuurbekrachtiging. Daardoor kan de truck verhard en onverhard terrein aan, en belangrijk de chauffeur raakt minder vermoeid. Volvo Dynamic Steering gaat niet alleen over comfort. Het betekent voor chauffeurs dat zij hun actieve carrière kunnen verlengen zonder schouderproblemen op te lopen.

Volvo Dynamic Steering is bovendien ook verkrijgbaar voor dubbele voorassen, waardoor de voordelen ervan beschikbaar zijn voor tal van gebruikelijke toepassingen in de bouw. Een 8×4 is een van de meest voorkomende configuratie en dat betekent vaak zware ladingen vervoeren. Volvo Dynamic Steering combineert een hydraulische stuurinrichting met een elektromotor, wat tot 85% van de benodigde stuurkracht oplevert bij lage snelheden. Om op elk moment perfecte ondersteuning te bieden wordt de motor 2000 keer per seconde elektronisch geregeld.

Besparen met een tridemstel

Het tridemstel van Volvo Trucks zorgt voor extreme manoeuvreerbaarheid en maakt elke plek bereikbaar. U heeft de keuze uit een naloopas en een voorloopas (of beide, op een 8×2). Beide assen worden hydraulisch gestuurd voor ultieme wendbaarheid. Door ze omhoog te brengen bij het rijden zonder lading hebben de aangedreven wielen meer grip, bespaart u brandstof en wordt onnodige bandenslijtage voorkomen. Het tridemconcept is nu beschikbaar met de nieuwe luchtvering voor bouwtaken en sterke stabilisatoren voor uitmuntende kiepstabiliteit. Het tridemstel is goedgekeurd voor ladingen tot 36 ton, waardoor het maximaal brutovoertuiggewicht op 56 ton komt voor een 10×4.

Volvo FMX Tridem

Luchtvering

Verbeterde stabilisatoren spelen een belangrijke rol in de luchtvering van de Volvo FMX. Deze zijn omhoog gericht en centraal tussen de assen geplaatst, zodat ze de krachten van de weg en de trailer overbrengen op het stijfste gedeelte van het frame, ter verbetering van de rolstabiliteit. De luchtvering heeft een intelligent regelsysteem dat zorgt dat de lastverdeling tussen de assen wordt geoptimaliseerd voor maximale kantelstabiliteit.

Luchtvering achter

De meeste vrachtwagens in de bouwsector rijden ten minste de helft van de tijd ongeladen. Gewoonlijk betekent dat een hobbelige rit met veel trilling die door het chassis wordt doorgegeven. Niet met luchtvering. De luchtvering maakt het rijden in de Volvo FMX soepel en comfortabel, waardoor chauffeur, truck en lading minder te verduren krijgen. Onze luchtvering is speciaal ontworpen voor bouwtrucks en nu ook leverbaar voor de configuraties 4×4, 6×6, 8×6 en 10×6.

Volvo FM wielophanging

Bodemvrijheid

Het ontwerp van de Volvo FMX plaatst kwetsbare onderdelen, zoals hoger geplaatste veerplaten en luchtbalgen, boven de aangedreven assen, waar ze minder te verduren hebben. Dit resulteert in ten minste 300 millimeter bodemvrijheid. De schijfremmen worden beschermd door veiligheidskooien, maar ook die zitten 340 millimeter boven de grond.

Heavy Duty aandrijflijn

De aandrijflijn van de Volvo FMX is nu uitgerust met een betrouwbare D11- of D13-motor die al het vermogen en koppel levert dat u nodig heeft voor uw werk. Gekoppeld aan de intelligente I-Shift – nu leverbaar voor zware toepassingen – wordt uw werkdag nog comfortabeler en efficiënter.

Volvo FMX - Motor

Motoren

  • D11K (330, 370, 410 of 450 pk)
  • D13K (420, 460, 500 of 540 pk)

Versnellingsbakken

  • I-Shift (3 modellen)
  • Handmatig (7 modellen)
  • Powertronic (2 modellen)

Achterassen

  • Enkele reductie (maximaal toelaatbaar treingewicht: 44 - 77 ton
  • Naafreductie (maximaal toelaatbaar treingewicht: 65 - 120 ton

Automatic Traction Control (ATC)

Een aangedreven vooras is onontbeerlijk wanneer u op extreem terrein rijdt. In alle overige omstandigheden is het echter een verspilling van kostbare brandstof. Daarom komt Volvo Trucks met een revolutionaire innovatie waarmee u altijd de juiste tractie heeft: Automatic Traction Control (ATC). Deze voorziening activeert de vooras van de Volvo FMX automatisch, maar alleen wanneer dit nodig is. In vergelijking met een permanent aangedreven vooras bespaart u hiermee tot 2% brandstof. ATC is standaard voor de Volvo FMX 4×4, 6×6, 8×6 en 10×6.

I-Shift of Powertronic

De I-Shift-versnellingsbak is wel een van de meest gewaardeerde uitvindingen van Volvo Trucks. En dankzij de versterkte versie, is deze nu beschikbaar voor meer en zwaardere toepassingen dan ooit tevoren. Samen met Powertronic, onze volautomatische PowerShift-versnellingsbak met koppelomvormer en oliekoeler, is er altijd een perfecte versnellingsbak voor elke taak.

I-Shift met kruipversnellingen

Volvo Trucks heeft zijn automatische versnellingsbak: I-Shift, verder doorontwikkeld. Ontdek: I-Shift met kruipversnelling. I-Shift met kruipversnellingen biedt een geheel nieuwe kijk op zware trucks, zoals de Volvo FMX. Met de nieuwe kruipversnellingen kan de Volvo FMX rijden met hele lage snelheden van slechts 0,5-2 km/u. Dit helpt enorm bij nauwkeurig manoeuvreren zoals in de bouw en bij onderhoudswerkzaamheden. De automatische versnellingsbak met kruipversnellingen biedt voor transportbedrijven die zware transporten uitvoeren op een veeleisende ondergrond aanzienlijk meer flexibiliteit en de mogelijkheid tot zuiniger rijden.

De Volvo FMX-cabine

De cabine van de Volvo FMX is ruim en voorzien van nieuwe en bekende functies die de chauffeur ondersteunen en de werkdag veraangenamen.

Volvo FMX - cabine interieur
Dagcabine Slaapcabine Globetrotter-cabine Manschappencabine
Hoogte 1570 mm (1140 mm)* 1570 mm (1140 mm)* 1960 mm (1530 mm)* 1590 mm
Lengte 2390 mm 2390 mm 2390 mm 3300 mm
Breedte 2490 mm 2490 mm 2490 mm 2495 mm
* op de motortunnel

Ruimte om te werken

Een comfortabele chauffeursstoel, uitstekend zicht en volop ruimte maken uw werk aangenamer en veiliger. Een overzichtelijk dashboard, met elke knop en hendel binnen handbereik, vergemakkelijkt het rijden.

Manschappencabine

Bent u op zoek naar een betrouwbare collega om u te helpen bij uw werk? De ruime, vergrote cabine voor de Volvo FMX biedt comfort en veiligheid in elk detail. De cabine, die is ontworpen voor zware toepassingen, biedt ruimte aan maximaal zes personen en is uitgerust met allerlei praktische details. De uitklapbare trede en de brede portieren zorgen dat alle passagiers comfortabel en veilig kunnen in- en uitstappen.

Chassis voor zware omstandigheden

De Volvo FMX is uitgerust met een keur aan slimme chassisvoorzieningen als tridem, Automatic Traction Control en luchtvering, die zorgen voor een zeer laag brandstofverbruik en eersteklas rijcomfort.

Chassishoogten bij benadering

Med High X-High XX-High
900 mm 1000 mm 1200 mm 1240 mm

Wielbases

Trekker Bakwagen
3.000 tot 4.100 mm 3.200 tot 6.700 mm
Volvo FMX - chassis

Volvo FMX met vijf assen af fabriek

Volvo Trucks biedt nu vijfassige trucks af fabriek. Dit biedt talrijke voordelen vergeleken met achteraf inbouwen van een as. U krijgt een volledige typegoedkeuring voor het voertuig. U heeft de vrachtwagen sneller en voorkomt kostbaar ombouwwerk. U krijgt ook de volledige garantie en aftermarket-ondersteuning van Volvo Trucks, met op den lange duur lagere bedrijfskosten. Kies tussen 10×4 en 10×6 (met aangedreven vooras).

EBS

Met de nieuwste aanvulling op ons remprogramma betekent het kiezen voor trommelremmen niet dat u concessies moet doen voor wat betreft de remkracht. De elektronisch geregelde remmen (EBS) leveren een aantal grote voordelen ten opzichte van conventioneel systeem, met een duidelijk betere respons, snellere prestaties en een prettiger remgevoel. Bovendien krijgt u de beschikking over een reeks handige functies, zoals Brake Blending (waarbij de hulpremmen de bedrijfsremmen ondersteunen), Hill Start Aid en Launch Control (waarbij de remmen samenwerken met I-Shift). EBS is beschikbaar voor een specifieke reeks asconfiguraties en chassishoogten.

Liftbare tandemas

Maak een 6×2 van uw 8×4. Of uw 4×2 van uw 6×4. De Volvo FMX is nu beschikbaar met de geheel nieuwe liftbare tandemas, een revolutionaire voorziening waarmee de achterste aandrijfas kan worden ontkoppeld en omhoog gebracht als de vrachtwagen is uitgeladen. Net zoals een naloopas verkleint dit de draaicirkel aanzienlijk en wordt het brandstofverbruik lager: met wel 4% bij rijden zonder lading. Voor een hogere productiviteit zijn weinig zaken belangrijker dan laadcapaciteit. Elke extra ton die wordt vervoerd, kan direct worden vertaald in hogere winstmarges. Met name als u werkt in een afgesloten gebied, waar u de truck kunt beladen tot de technische limieten. We hebben het laadvermogen voor de voorwielophanging nu verhoogd van 18 tot 20 ton voor dubbele voorassen. En de aangedreven vooras kan nu ladingen tot 10 ton aan.

Volvo FMX - hook

Robuuste sleephaak

De Volvo FMX is gebouwd om het zware duw-en trekwerk van de bouwindustrie aan te kunnen. De vrachtwagen is sterk genoeg voor 32 ton aan de sleephaak. Als de truck tegen een hoop steenslag aanrijdt, of zelfs tegen een betonnen muur, kan de truck gewoon doorgaan met werken alsof er niets is gebeurd. De trekbalk bestaat uit één stuk gietijzer.