Ontdek de
Volvo FM Classic

Flexibiliteit en efficiency

De Volvo FM is een extreem flexibele truck. Als trekker is de lichte Volvo FM bijzonder geschikt voor bijvoorbeeld bulkvervoer, als bakwagen een alleskunner in de distributie. Kortom een vrachtwagen die flexibiliteit combineert met een laag brandstofverbruik en een enorme efficiency. En, er zijn veel configuraties: trekker, bakwagen, tankwagen, brandweerauto, kraanwagen, of de ultieme autotransporter. Maak kennis met de Volvo FM bij uw Nebim-vestiging.

Brochure

Volvo FM Dynamic Steering

Veel innovaties aan boord

Volvo Trucks' Dynamic Steering vermindert de krachten op het stuurwiel tot wel 85%. Ruim voldoende om lichamelijke klachten bij de chauffeurs te verminderen en de productiviteit te verhogen. Volvo Dynamic Steering biedt perfecte stabiliteit bij hoge snelheden, volledige controle bij lage snelheden, maar ook achteruitrijden met precisie. En dat voelt de chauffeur direct, het systeem zorgt voor een lagere belasting voor de spieren.

Volvo Dynamic Steering is nu leverbaar voor alle asconfiguraties, waaronder die met dubbele voorassen.

100% productief

De Volvo FM is uitgerust met de geavanceerde communicatie-eenheid Telematicgateway die continu waakt over de essentiële onderdelen van de truck. Dat in combinatie met het Volvo Gold Contract maakt het mogelijk dat de Nebim werkplaats als het ware meekijkt; vitale functies van de truck worden gemonitord en wanneer nodig zal uw werkplaats contact met u opnemen. Onderhoud kan daardoor proactief worden gepland om stilstand tot een minimum te beperken. De truck kan dan worden onderhouden als deze niet wordt gebruikt.

Volvo FM Telematicgateway

Aangenaam werkklimaat

De Volvo FM-cabine

De Volvo FM cabine biedt veel ruimte, veel comfort en veel opbergruimte. Belangrijk punt van de Volvo FM is de lage instap, waardoor de vrachtwagen geschikt is voor distributie met veel stop-overs. De Volvo FM is leverbaar in diverse cabinevarianten:

  • Dagcabine
  • Slaapcabine
  • Lage slaapcabine
  • Globetrotter-cabine
  • Globetrotter LXL-cabine
Volvo FM cabine interieur
Volvo FM cabine ruimte

Verminder afleiding en verhoog verkeersveiligheid

Chauffeurs hebben alle informatie, hendels en functies binnen handbereik. Essentiële informatie is in één oogopslag zichtbaar. De snelheidsmeter, de tachometer en andere belangrijke meters zijn in het directe blikveld van de chauffeur geplaatst. Minder vaak gebruikte informatie is verder weg geplaatst, om afleiding te verminderen.

Chauffeurs zijn er in verschillende vormen en maten. Sommigen hebben meer ruimte nodig dan anderen. De cabine in de Volvo FM is ontworpen om gemakkelijk te kunnen bewegen… ongeacht wie er achter het stuur zit. Daarom is een aantal functies en schakelaars op het dashboard geplaatst, zoals I-Shift, de elektronische parkeerrem en de USB-poort.

Globetrotter

Naast bovenstaande reguliere cabines kent de Volvo FM ook Globetrotter cabines. De Globetrotter cabine voor de Volvo FM bieden comfortabele slaapplekken voor één of twee personen. De Globetrotter cabine kent bovendien extra opbergruimte: een binnenhoogte van 205 centimeter en 196 centimeter op de motortunnel. Daarnaast is er nog de Globetrotter XL cabine. Ten opzichte van de reguliere Globetrotter cabine kent deze een binnenhoogte van 220 centimeter en 211 centimeter ruimte op de motortunnel.

Volvo FM wielophanging

Een truck die rijdt als een personenauto

De wielophanging van de Volvo FM is gelijk aan een personenauto. Vooral de koersstabiliteit en de stuurcontrole zijn buitengewoon. Dat komt door een aantal innovaties, zoals bijvoorbeeld de plaats van de stabilisator. Wanneer een volgeladen truck de bocht omgaat, wordt er veel torsiekracht van de trailer overgebracht op het trekker-chassis. Deze kracht kan worden doorgegeven aan de assen en ervoor zorgen dat de wielen niet meer zijn uitgelijnd. Dit levert een onaangenaam gevoel op bij de chauffeur die dit moet compenseren. Doordat de stabilisator bij de Volvo FM dichter bij de koppelschotel is geplaatst, is de truck in bochten veel stabieler.

Krachtige en zuinige motoren

De Volvo FM voldoet aan de strengste milieueisen tot dusver: emissie van stikstofoxiden is met 80% verlaagd en de uitstoot van roetdeeltjes is gehalveerd. Dit is mogelijk gemaakt door een verbeterde SCR-techniek (Selective Catalytic Reduction) en een efficiënter Ad Blue-doseringssysteem.

De Volvo FM-reeks bestaat uit

  • D11, 11 liter met 330 tot 450 pk
  • D13, 13 liter met 420 tot 500 pk

Veel koppel bij lage toerentallen

De motoren van Volvo Trucks bieden een uitstekend koppel bij lage toerentallen, waarbij het maximumkoppel beschikbaar is over een zeer breed toerengebied. Dat resulteert in een snelle acceleratie, uitstekende trekkracht, comfortabele rijeigenschappen bij een lage snelheid en belangrijk zuinig en aangenaam rijden bij kruissnelheid.

Volvo FM - dashboard
Volvo FM - I-Shift kruipversnellingen

I-Shift - Automatisch schakelen

Rijden met I-Shift is een waar genot. I-Shift maakt gebruik van ingebouwde intelligentie om in elke situatie snel en automatisch de juiste versnelling te kiezen. De software staat garant voor optimaal schakelgedrag. Met de knoppen op de keuzehendel kunt u ook handmatig schakelen.

I-Shift met kruipversnellingen

I-Shift met kruipversnellingen een nieuw lid voor de I-Shift-familie. De nieuwe uitvoering van de automatische versnellingsbak maakt het mogelijk om tot twee nieuwe kruipversnellingen toe te voegen. Dit betekent onder andere dat de Volvo FM kan wegrijden vanuit stilstand met een treingewicht tot wel 325 ton. Naast de mogelijkheid om in extreme situaties te starten vanuit stilstand wordt I-Shift met kruipversnellingen gecombineerd met een geschikte achterasoverbrenging die het toerenbereik optimaliseert bij hoge snelheden. Dat heeft als resultaat meer brandstofefficiency.

Achteras

Er zijn twee types reductie beschikbaar voor de achteras van de Volvo FM:

  • Enkele reductie (maximaal toelaatbaar treingewicht: 44–70 ton)
  • Naafreductie (maximaal toelaatbaar treingewicht: 70–120 ton)

I-See: zuinig rijden

Met I-See kan tot 5 procent brandstof bespaard worden. Er wordt een optimale brandstofefficiency bereikt door informatie over de topografie van de weg te gebruiken voor het regelen van de snelheid en het schakelen. Deze gegevens worden nu automatisch gedownload uit de I-See-database.

Laag eigen gewicht

Door het streven van Volvo Trucks om het gewicht te optimaliseren verloor de standaard 4×2 FM-trekker gewicht. Wie nog lichter wil, kan kiezen voor Volvo FM Light Concept, waarbij geen concessies zijn gedaan aan veiligheid en kwaliteit.

Work Remote: eenvoudig laden en lossen

Work Remote is een geweldig hulpmiddel bij het laden en lossen. Je kunt tijdens het laden zien wat de asbelasting is van de verschillende assen en dat maakt het mogelijk bij te sturen. Het komt er op neer dat Work Remote een draadloze afstandsbediening is, waarmee je laden en lossen vereenvoudigt. Je moet het zien als een universele afstandsbediening, zoals voor de tv. Work Remote is gemak, veiligheid en brandstofbesparing in één schermpje en acht knoppen. Zo kan je met Work Remote via de afstandsbediening de motor starten en stoppen, lichten aan- en uitzetten, de luchtvering laten zakken of stijgen en de cabine op slot doen. Maar de optie kan ook ingezet worden om bijvoorbeeld, de truck naar één kant te laten hellen, de laadklep te bedienen, te kiepen en een op de PTO aandreven functie te starten en stoppen, zoals een haakarm of een pomp. Dat werkt met meer zekerheid, veiliger en het scheelt tijd.

Volvo FM - Work Remote