volvo Renault Trucks

Zelfrijdende Volvo-truck zorgt voor grotere oogst Braziliaans suikerriet

08-06-2017

Volvo Trucks heeft een nieuwe zelfrijdende truck ontwikkeld die de productie van Braziliaanse suikerriettelers aanzienlijk verhoogt. De truck die wordt gebruikt voor het transport van het geoogste suikerriet, wordt met grote precisie door de velden gestuurd om schade te voorkomen aan de jonge aanplant die de oogst van het volgende jaar moet worden. Momenteel gaat circa vier procent van de oogst verloren omdat de jonge planten worden platgereden en de aarde door de voertuigen wordt aangestampt. Dit vertaalt zich in een verlies aan inkomsten van duizenden dollars per truck per seizoen.

In Maringá, een uur vliegen ten westen van São Paulo, produceert de Usina Santa Terezinha Group suiker en ethanol uit de eigen suikerrietoogst. Afgelopen oogstseizoen deden de enorme velden van het bedrijf dienst als testgebied voor een prototype van Volvo Trucks. De truck is ontwikkeld om te onderzoeken of geautomatiseerde besturing een middel is om schade aan de bodem en de oogst te voorkomen en de opbrengst te verhogen. Het potentieel voor grotere oogsten is aanzienlijk: tot wel tien ton per hectare per jaar.

“Met behulp van de oplossing van Volvo Trucks kunnen we de productiviteit verhogen, niet slechts voor één oogst maar voor de hele levenscyclus van de suikerrietplant die vijf tot zes jaar duurt” - Paulo Meneguetti, Finance and Procurement Director bij Santa Terezinha

Momenteel wordt het suikerriet van de velden binnengebracht met oogstmachines en handmatig bestuurde trucks, die in een laag tempo naast elkaar rijden. Wanneer een truck vol is, levert deze de lading af en komt de volgende truck naast de oogstmachine rijden waarna de procedure wordt herhaald. Het is een grote uitdaging voor de truckchauffeur om de snelheid aan te passen aan die van de oogstmachine. Ook moet hij in het spoor blijven rijden om te voorkomen dat de planten worden vernield die pas het volgende jaar worden geoogst.

Volvo Trucks heeft het probleem opgelost met een systeem voor rijondersteuning dat de besturing automatiseert. Het zorgt dat de truck altijd precies de juiste koers aanhoudt als deze naar de oogstmachine rijdt, ernaast komt en weer wegrijdt, zonder de planten te vernielen. Met behulp van GPS-ontvangers volgt de truck een op coördinaten gebaseerde kaart door het veld met suikerriet. Twee gyroscopen zorgen dat niet alleen de voorwielen maar het hele voertuig met grote precisie wordt bestuurd, om te voorkomen dat de truck meer dan 25 mm naar opzij afwijkt van de ingestelde koers. Bij het laden, kan de chauffeur kiezen om de snelheid te regelen met de cruisecontrol van het voertuig of om handmatig te versnellen of te remmen. Omdat de chauffeur zich niet meer hoeft te concentreren op het vermoeiende en precieze besturingsproces, kan hij de andere werkzaamheden ontspannen en veilig uitvoeren.

“Met deze oplossing zal de productiviteit voor onze klanten in de suikerrietbranche binnen afzienbare tijd aanzienlijk toenemen. Tegelijkertijd worden de werkomstandigheden voor de chauffeur en de veiligheid verbeterd. Het werk wordt daardoor aantrekkelijker zodat we gemakkelijker chauffeurs kunnen werven en vasthouden” - Wilson Lirmann, President van Volvo Group Latin America

Deze zomer gaat het onderzoeksproject over naar de productontwikkelingsfase, waarin nog meer voertuigen in het veld worden getest. Daarna zal de oplossing naar verwachting commercieel beschikbaar zijn. Dit jaar al zal Volvo Trucks aan klanten een geavanceerd GPS-kaartleessysteem ter beschikking stellen waarmee de chauffeur veel beter in staat is om een vooraf vastgestelde koers aan te houden ook al wordt het sturen zelf in dit stadium nog handmatig uitgevoerd.

De zelfrijdende truck die wordt gebruikt voor het transport van suikerriet is een van de onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten van Volvo Trucks voor geautomatiseerde voertuigen. Er worden momenteel tests uitgevoerd met een autonome truck in de Kristineberg-mijn in noord-Zweden en met een zelfrijdende vuilniswagen in Gothenburg in Zweden. Het doel is te evalueren hoe systemen met een verschillende mate van automatisering kunnen bijdragen aan een hogere productiviteit, een aangenamere werkomgeving en verbeterde veiligheid.

Info

  • Voertuig: zelfrijdende Volvo VM aangepast voor het transporteren van suikerriet.
  • Automatisering: systeem met voorzieningen zoals GPS-ontvangers, dubbele gyroscopen (IMU), stappenmotor voor de besturing en een informatiedisplay.

pb-zelfrijdende-volvo-truck-1200x900-4.jpg
pb-zelfrijdende-volvo-truck-1200x900-2.jpg
pb-zelfrijdende-volvo-truck-1200x900-3.jpg

Ontvang als eerste het laatste nieuws

Nebim Groep deelt elke maand een interessante nieuwsbrief boordevol informatie, weetjes en nieuws over haar assortiment trucks en bedrijfswagens, services en deals!

Door me in te schrijven ga ik akkoord met het privacybeleid

Nebim Nederland
Risseweg 36
6004 RM Weert

+31 (0)495 58 37 00
info@nebim.eu
Nebim Belgie
Industrieweg 150
B-9030 Mariakerke (Gent)

+32 (0)9 216 86 30
info@nebim.eu