volvo Renault Trucks

‘Wat we doen, willen we goed doen’

23-06-2015

Loonbedrijf Kuunders is een allround bedrijf dat diensten en producten aanbiedt voor de agrarische sector. Een successtory van een tractor naar complete dienstverlening, compleet met transport van mest en agrarische producten.

In ruim dertig jaar is Loonbedrijf Kuunders, gevestigd in Deurne, uitgegroeid tot een allround dienstverlener in de agrarische sector. Wat begon met het verhuren van tractor en chauffeur is nu uitgebreid tot alle voorkomende werkzaamheden voor de veehouderij en akkerbouw. Maar ook transport van mest, kipper- en Walking Floor-transport en mestverwerking zijn diensten die het bedrijf levert. Willie Kuunders, die samen met broers Ricus en Mart de directie vormt: “Wat we doen willen we goed doen. We willen onze klanten zoveel mogelijk ontzorgen. We nemen bijvoorbeeld grondmonsters en kunnen een bemestingsplan maken. Er is veel regelgeving bijgekomen de laatste jaren en daarnaast is de mestwetgeving veranderd, wij zien het als onze taak onze klanten te adviseren. We hebben daar zelfs een aparte medewerker voor."

Eigen mestverwerking

Vanaf eind 2007 is Loonbedrijf Kuunders een samenwerking aangegaan met een veertigtal veehouders onder de naam Kumac B.V. Kumac is de mestverwerkingsfabriek van Demac (Deurnese mineralenafzetcoöperatie) en loonbedrijf Kuunders. Demac en loonbedrijf Kuunders zijn beiden voor 50% eigenaar van Kumac. De fabriek verwerkt de mest van de veertig varkensbedrijven in drie producten: schoon water, mineralenconcentraat en een restfractie die gebruikt wordt in vergisters om energie op te wekken. De uitdaging was om aan het afvalproduct mest, toegevoegde waarde te geven en te verwerken tot energiebron en meststof op maat voor de agrariërs. “We hebben eigen mestsilo’s en verwerken de mest in verschillende fracties. Het is daardoor bijvoorbeeld mogelijk om een mineralenconcentraat te maken, die gebruikt mag worden in plaats van kunstmest. De belangrijkste bestanddelen zijn stikstof en kali. Met behulp van een speciale bemester en uitrijmachine wordt dit verspreid over het land. Hoewel het een pilot is, zijn de resultaten zeer goed en is het een volwaardig alternatief.”

Totale keten

Het loonbedrijf houdt zich onder meer bezig met grondbewerking, zoals het cultivateren, ploegen en frezen. Kuunders wordt bovendien ingezet voor het zaaien van bijvoorbeeld gras, mais en bonen. Om vervolgens de gewasverzorging en uiteindelijk het oogsten voor haar rekening te nemen. “We hebben ervoor gezorgd dat we het hele jaar rond werk hebben door enerzijds specialisatie en anderzijds bijkomende concepten te ontwikkelen. Kijk je puur naar het transport dan is het mestseizoen sterk gereguleerd en beperkt tot het voorjaar. Door ook het transport van agrarische producten uit te voeren hebben we de werkzaamheden meer gespreid. Dat betekent wel dat we een multifunctioneel wagenpark van in totaal veertien trekkende eenheden hebben. Wij bieden nu drijfmesttransport voor de aanvoer naar onze mestverwerking, het transport van restfracties vanaf onze mestverwerking, Walking Floor-transport, kippertransport en aardappeltransport met onderlossers.”

De helft van het wagenpark bestaat uit Volvo. “Het was eigenlijk een toevalligheid. Ooit kwam er een verkoper van Nebim met een demo. Die hebben we ingezet en hoewel de chauffeur een absolute voorliefde had voor een ander merk, was zijn commentaar ‘laat die demo maar staan’. Het was met name Volvo I-Shift die voor ons een revolutie was. Nu hebben we zeven Volvo-trekkers in het wagenpark, waarvan de laatste een nieuwe Volvo FH 460 6x2 Globetrotter is. Dat is voor ons een optimale truck, die we volledig kunnen uitnutten door de uitstekende aslastverdeling.

De truck is voorzien van alle mogelijke veiligheidsopties waaronder ACC en Forward Collision Warning. Voor ons is veiligheid van groot belang. Daarnaast is de nieuwe Volvo FH echt een enorme stap vooruit, zowel ten aanzien van het chauffeurscomfort als het brandstofverbruik. Het is eigenlijk gek dat iets wat door toeval op je pad komt, nu zo verankerd is in de bedrijfsvoering. In ons geval kwam eerst de truck en daarna de service van de dealer. In de loop van de jaren is dat natuurlijk veranderd, want het is de service van Nebim die ons op de weg houdt en er is een hechte samenwerking ontstaan.”

Ontvang als eerste het laatste nieuws

Nebim Groep deelt elke maand een interessante nieuwsbrief boordevol informatie, weetjes en nieuws over haar assortiment trucks en bedrijfswagens, services en deals!

Door me in te schrijven ga ik akkoord met het privacybeleid

Nebim Nederland
Risseweg 36
6004 RM Weert

+31 (0)495 58 37 00
info@nebim.eu
Nebim Belgie
Industrieweg 150
B-9030 Mariakerke (Gent)

+32 (0)9 216 86 30
info@nebim.eu