volvo Renault Trucks

Volvo Trucks’ ZERO accidents

18-03-2015

In 90% van de ongevallen is menselijk handelen doorslag- gevend. Naast menselijk leed zorgen de ongevallen voor hoge kosten. Volvo Trucks is daarom al jarenlang bezig met de ontwikkeling van passieve en actieve veiligheid. Met safety coaching zet Volvo een grote stap richting proactieve veiligheid en de beoogde ZERO accidents

In 90% van de ongevallen is menselijk handelen doorslag- gevend. Negen op de tien ongevallen waarbij trucks betrokken zijn, zijn het resultaat van menselijk handelen, dat blijkt uit een Europees rapport over verkeersveiligheid en ongevallen van het Volvo Trucks Accident Reseach Team. Jan Fijnaut, Director Commercial Trucks bij Volvo Trucks Nederland, verklaart: “Dankzij veiligere voertuigen, verbeterde infrastructuur en een veiliger weggedrag is het aantal dodelijke ongevallen op Europese wegen sinds 1990 continu gedaald. Ons streven is om het aantal ongevallen waarin Volvo-trucks zijn betrokken op nul te krijgen. ZERO accidents, dus.” 

Proactief voorkomen van ongevallen

“Ons streven is om het aantal ongevallen waarin Volvo-trucks zijn betrokken op nul te krijgen” Jan Fijnaut, Volvo Trucks Nederland

De realisatie van de visie ZERO accidents komt dankzij verschillende nieuwe technieken steeds dichterbij. Momenteel focust Volvo Trucks zich op proactieve veiligheid. “Wij richten ons al jarenlang op zowel passieve veiligheid, waarbij wordt getracht het letsel bij ongevallen te minimaliseren, als op actieve veiligheid, waarbij er vooral wordt gericht op de preventie van ongevallen. Op dit moment gaan we een stap verder met het invoeren van proactieve veiligheid, waarmee we onveilige verkeerssituaties willen voorkomen.” Volvo Trucks doet hiervoor onderzoek naar de mogelijkheden van proactieve safety coaching. “Een analyse van een gevaarlijke verkeerssituatie geeft ons veel nieuwe informatie waarmee we de chauffeur kunnen coachen. Het streven is om het wagenpark van de klant veiliger te maken en maximale veiligheid te bieden aan chauffeurs en de weggebruikers rondom de truck. Dat wordt bereikt door het herkennen van risicovolle verkeerssituaties die de chauffeurs zelf hebben meegemaakt, te leren van het ontstaan ervan en te coachen hoe dit soort situaties voorkomen kunnen worden”, legt Jan Fijnaut uit.

Het proactieve safety coachingsprogramma van Volvo Trucks waarbij gebruik gemaakt wordt van een event recorder bevindt zich momenteel nog in een pilotfase en wordt getest bij verschillende Nederlandse vervoerders waaronder de Rooy Transport - Logistiek uit 't Goy. De ongevallen zorgen niet alleen voor een hoop menselijk leed, maar brengen ook een hoge kostenpost met zich mee. Dat benadrukt Peter Hermsen, kwaliteitsmanager van De Rooy Transport: “Hoewel een duurzame bedrijfsvoering met betrokken werknemers met veel vakkennis bij ons centraal staat, hebben wij net als ieder ander transportbedrijf jaarlijks te maken met grote en kleine schades. Dit levert ons naast menselijk leed ook een hoge kostenpost op: zo’n € 95.000,- per jaar, rekening houdend met onder andere materiaalkosten, arbeidskosten, eigen risico en stilstand.”

“Met het safety coachingsprogramma is het mogelijk om gerichte en effectieve veiligheidstraining aan te bieden. We zijn er zeker van dat deze training ongevallen kan voorkomen. Daarnaast zal het de kosten terugdringen die transportbedrijven nu maken voor kleine en grote schades. Bovendien worden de chauffeurs beschermd wanneer er een situatie ontstaat waarin niet duidelijk is wie er aansprakelijk is voor de veroorzaakte schade. Misschien kunnen verzekeraars in de toekomst zelfs premiekorting geven bij gebruik van het safety coachingsprogramma”, sluit Fijnaut af.

Ontwikkelingen door de jaren

Volvo Trucks focust zich al jaren op actieve en passieve veiligheid. Al ruim vijftig jaar draagt het onderzoek van het Volvo Trucks Accident Research Team haar steentje bij aan de ontwikkeling van verschillende veiligheidsmaatregelen.

  • 1959: Invoering van driepuntsveiligheidsgordel
  • 1969: Oprichting van Volvo Trucks Accident Research Team
  • 1977: Volvo F10 en F12 veiligheidscabine met versterkte voorkant, impactabsorberend dashboard en lage bumper voorzijde
  • 1985: Volvo Z-cam remsysteem met ABS
  • 1996: FUPS (Front Underrun Protection System), frontale onderrijbeveiliging
  • 1998: EBS (Electronic Brake System), elektronisch remsysteem
  • 2001: ESP (Electronic Cruise Program)
  • 2003: ACC (Adaptive Cruise Control)
  • 2005: Alcolock, om rijden onder invloed tegen te gaan
  • 2008: Introductie verschillende actieve veiligheidssystemen zoals LCS (Lane Change Support, systeem dat waarschuwt voor voertuigen in de dode hoek)
  • 2012: Forward Collision Warning met noodremfunctie: geavanceerd remsysteem dat voortijdige waarschuwing geeft voor botsingen. Bij geen reactie wordt het voertuig tot stilstand gebracht. Vanaf november 2015 wettelijk verplicht voor nieuwe trucks.

Ontvang als eerste het laatste nieuws

Nebim Groep deelt elke maand een interessante nieuwsbrief boordevol informatie, weetjes en nieuws over haar assortiment trucks en bedrijfswagens, services en deals!

Door me in te schrijven ga ik akkoord met het privacybeleid

Nebim Nederland
Risseweg 36
6004 RM Weert

+31 (0)495 58 37 00
info@nebim.eu
Nebim Belgie
Industrieweg 150
B-9030 Mariakerke (Gent)

+32 (0)9 216 86 30
info@nebim.eu