volvo

Volvo Trucks voegt een derde CO2-neutrale optie aan het productportfolio toe

Volvo 20-06-2022

Volvo Trucks toont nieuwe emissievrije truck met brandstofcellen op waterstof

Een vrachtwagen met brandstofcellen die worden aangedreven door waterstof stoot alleen waterdamp uit, produceert zijn eigen elektriciteit en heeft een actieradius tot 1.000 km. Volvo Trucks is nu gestart met het testen van voertuigen met deze nieuwe technologie.

Roger Alm, President van Volvo Trucks:

Om het transport CO2-neutraal te maken, biedt Volvo Trucks vandaag al elektrische vrachtwagens op batterijen en voertuigen die rijden op hernieuwbare brandstoffen, zoals Bio-LNG. In de tweede helft van dit decennium zal een derde CO2-neutrale optie aan het productportfolio van Volvo Trucks worden toegevoegd: elektrische trucks met brandstofcel op waterstof.

“We zijn deze technologie nu al enkele jaren aan het ontwikkelen en het voelt geweldig om de eerste trucks met succes op de testbaan te zien rijden. De combinatie van batterij-elektrisch en brandstofcel-elektrisch stelt transportbedrijven in staat om de CO2-uitstoot van hun vrachtwagens volledig te elimineren, ongeacht transportopdrachten”.

Wekt zijn eigen energie op

Een brandstofcel wekt zijn eigen elektriciteit op uit de waterstof aan boord in plaats van te worden opgeladen door een externe bron. Het enige uitgestoten bijproduct is waterdamp.

Cellcentric levert brandstofcellen

De brandstofcellen worden geleverd door Cellcentric – de joint venture tussen de Volvo Group en Daimler Truck AG. Cellcentric gaat een van Europa's grootste serieproductiefaciliteiten voor brandstofcellen bouwen, speciaal ontwikkeld voor zware voertuigen.

Meer groene waterstof nodig

De brandstofceltechnologie bevindt zich nog in een vroege ontwikkelingsfase en de nieuwe technologie biedt veel voordelen, maar ook een aantal uitdagingen. Een daarvan is grootschalige levering van groene waterstof*. Een andere is het feit dat de tankinfrastructuur voor zware voertuigen nog moet worden ontwikkeld.

“We verwachten dat het aanbod van groene waterstof de komende jaren flink zal toenemen, aangezien veel industrieën ervan afhankelijk zullen zijn om CO2 te verminderen. We kunnen echter niet wachten tot al het transport volledig CO2-neutraal kan worden uitgevoerd, we zijn eigenlijk al te laat. Dus mijn duidelijke boodschap aan alle transportbedrijven is om nu al de stap te nemen en te beginnen met batterij-elektrisch, Bio-LNG en de andere beschikbare opties (zoals HVO). Elektrische trucks met brandstofcel op waterstof zullen dan over enkele jaren een belangrijke aanvulling zijn voor langere en zwaardere transporten”, aldus Roger Alm.

  • Groene waterstof wordt geproduceerd door gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen, zoals wind, water en zon.

Ontvang als eerste het laatste nieuws

Nebim Groep deelt elke maand een interessante nieuwsbrief boordevol informatie, weetjes en nieuws over haar assortiment trucks en bedrijfswagens, services en deals!

Door me in te schrijven ga ik akkoord met het privacybeleid

Nebim Nederland
Risseweg 36
6004 RM Weert

+31 (0)495 58 37 00
info@nebim.eu
Nebim Belgie
Industrieweg 150
B-9030 Mariakerke (Gent)

+32 (0)9 216 86 30
info@nebim.eu