volvo

Volvo FMX Electric kraanauto voor H.J. Beaujean Transport & Grondverzet

11-04-2024

H.J. Beaujean Transport & Grondverzet BV uit Hoensbroek heeft zijn eerste Volvo FMX Electric 8x4 kraanauto in gebruik genomen. De elektrische truck met autolaadkraan en haakarmsysteem wordt dedicated ingezet voor infraprojecten. De Volvo FMX Electric is geleverd door Nebim Elsloo.

'Volvo Trucks ligt ver voorop met elektrische trucks'

Met de Volvo FMX Electric voert H.J. Beaujean Transport & Grondverzet materialen aan bij wegenbouw- en infraprojecten. “We werken al vele jaren voor BESIX Infra Nederland, dat onder meer actief is in de wegenbouw”, vertelt Guido Beaujean, algemeen directeur. “Twee jaar geleden zijn wij gaan nadenken hoe we ons transport kunnen verduurzamen. Zulke trajecten moet je samen doen en daarom zijn we op zoek gegaan naar een partnership. Zo raakten we in gesprek met BESIX Infra dat ook graag stappen wil zetten om te verduurzamen. Uiteindelijk hebben we besloten om gezamenlijk de sprong in het diepe te wagen en voor een elektrische truck te gaan. Daarbij was al snel duidelijk dat we voor Volvo Trucks zouden kiezen, zij liggen ver voorop met elektrische trucks.”

Beaujean Transport & Grondverzet Volvo FMX Electric

Volledig selfsupporting

De Volvo FMX Electric 8x4 tridem is recent geleverd. De truck is voorzien van een 19 tonmeter Hiab autolaadkraan en een 21 tons Multilift haakarmsysteem om de laadbak te kunnen wisselen. “Met deze configuratie kan de chauffeur op locatie volledig zelfstandig materialen laden, lossen en verplaatsen”, vertelt Beaujean. “We vervoeren met de Volvo FMX Electric onder andere zand, menggranulaten en bestratingsmaterialen en voeren grond, steenpuin en dergelijke af bij projecten in Zuid-Limburg. BESIX Infra heeft een eigen asfaltcentrale in Roermond. Met dit voertuig gaan wij ook mee naar asfaltonderhoud projecten."

"Op voorhand hadden we als eis dat we minimaal 150 kilometer per dag kunnen rijden en dat we minimaal vier draaiuren met de laad- en loskraan moeten kunnen maken. De autolaadkraan en het haakarmsysteem draaien namelijk ook op de accupacks van de truck. Daarom hebben we gekozen voor 5 accupakketten van 90 kW per stuk. Voor het opladen hebben we een laadpunt bij onze vestiging in Hoensbroek.”

Optimale gewichtsverdeling

“Bij de configuratie hebben we veel steun gehad van de vertegenwoordiger van Nebim om, in samenwerking met Hiab Benelux Elsloo, een concept uit te denken om onze wensen technisch mogelijk te maken. Hij heeft steeds meegedacht en de informatie gegeven die we nodig hadden. We hebben verschillende keren met elkaar om tafel gezeten en zijn ook wel eens teruggegaan naar de tekentafel. Zo hebben we diverse keren gespard over de optimale asconfiguratie om uiteindelijk te kiezen voor een tridem asopstelling omdat deze oplossing de meest optimale gewichtsverdeling over de assen biedt. Daardoor heeft de samengestelde truck een GVW van 37 ton en een netto laadvermogen van circa 15 ton.”

De stilte valt op

Inmiddels zijn de eerste klussen met de Volvo FMX Electric gedaan. “Op de eerste dag dat onze chauffeur Luuk met de truck aan het werk was, kwamen er al omwonenden naar hem toe om te zeggen dat het zo fijn is dat de truck zo stil is. Ook de wegwerkers op locatie moesten eraan wennen dat ze niet hoefden te schreeuwen om zich verstaanbaar te maken. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat deze truck ontzettend prettig en soepel rijdt. Je hebt helemaal niet het idee dat je met een truck rijdt, het lijkt net een personenauto.”

Beaujean Transport & Grondverzet Volvo FMX Electric Volvo Titan

Verleden en toekomst komen samen

Bij de feestelijke aflevering van de Volvo FMX Electric kwamen verleden en toekomst letterlijk samen. De nieuwe aanwinst stond naast een Volvo L495 Titan die Beaujean ook in bezit heeft. Guido Beaujean: “In de jaren ’50 hadden we een vergelijkbaar voertuig en toen we een paar jaar geleden de kans kregen om de Titan te kopen hebben we dat gedaan als mooie, nostalgische verwijzing naar het verleden. Met de ingebruikname van onze eerste elektrische truck zetten we een belangrijke stap naar de toekomst.”

Benieuwd naar de mogelijkheden van een elektrische truck?

Ontvang als eerste het laatste nieuws

Nebim Groep deelt elke maand een interessante nieuwsbrief boordevol informatie, weetjes en nieuws over haar assortiment trucks en bedrijfswagens, services en deals!

Door me in te schrijven ga ik akkoord met het privacybeleid

Nebim Nederland
Risseweg 36
6004 RM Weert

+31 (0)495 58 37 00
info@nebim.eu
Nebim Belgie
Industrieweg 150
B-9030 Mariakerke (Gent)

+32 (0)9 216 86 30
info@nebim.eu