volvo

Volvo FH Electric met e-PTO voor Simon Loos

Volvo 18-01-2024

Logistiek dienstverlener Simon Loos heeft de eerste 6x2 elektrische Volvo FH Electric-trekker met elektrische koelmachineaandrijving in gebruik genomen. Het is een mooie en waardevolle toevoeging aan het wagenpark, in de weg naar emissievrij transport. In opdracht van Royal Friesland Campina, zet Simon Loos de drie-assige Volvo FH Electric volledig in voor het geconditioneerd vervoer van zuivelproducten. Dit transport vindt plaats tussen verschillende regio’s.

Maximale flexibiliteit bij het beladen

Het betreft een van de eerste elektrische trekkers met drie assen en een standaard 13,60 meter trailer erachter. De wielbasis en accu’s van de truck zijn identiek aan die van een 4x2 Volvo FH Electric. De extra as is achter de aangedreven as geplaatst en biedt maximale flexibiliteit bij het beladen. Zonder aanpassingen in het laadproces, kunnen alle vrachten zo binnen de wettelijke asdrukgrenzen worden verreden. Het maximaal toegestane treingewicht bedraagt vijftig ton.

De configuratie is in nauwe samenwerking met Volvo Trucks en de dealer gerealiseerd. Een belangrijk onderdeel van dit creatieve concept is een verschuifbare koppelschotel. Hiervoor is een oplossing op maat af-fabriek geleverd. Vanuit de cabine kan de chauffeur de verplaatsbare schotel bedienen, zodat in alle situaties wordt voldaan aan de wettelijke maximale lengte. Ook is het een handig hulpmiddel om op steile losplaatsen schadevrij in- en uit te kunnen rijden.

Volvo FH Electric Friesland Campina

Electric Power Take-Off

De koelmachine op de oplegger kent een volledig elektrische aandrijving, waarbij de krachtstroom wordt geleverd vanuit de trekker. De trekker is hiervoor af-fabriek uitgerust met een elektrische Power Take-Off (e-PTO). Dit systeem zorgt voor een aftakking van de hoog voltage accuspanning en zet deze vervolgens om in krachtstroom waar de koelmachine op werkt. De voordelen van deze constructie ten opzichte van e-assen en accupakketten op de trailer, zijn duidelijk: minder complexiteit dus meer bedrijfszekerheid, minder eigen gewicht dus hogere efficiëntie en een lagere investering.

Royal Friesland Campina heeft op haar locatie in Maasdam een ABB-snellaadpaal laten installeren, waar deze nieuwe elektrische truck de maximale laadsnelheid van 250 kW kan benutten. Met oog op een slagvaardig beheer van de laadsessies, heeft Royal Friesland Campina werkafspraken gemaakt met de planning van Simon Loos, installatiebedrijf Batenburg en de Volvo Trucks-dealer in Rotterdam.

Over Simon Loos

Sinds de oprichting in 1938 is Simon Loos uitgegroeid tot een veelzijdig aanbieder van logistieke diensten voor transport, warehouse, co-packing en logistieke consultancy. Duurzaamheid en innovatie zitten in het DNA van dit familiebedrijf. De 85-jarige onderneming bevindt zich inmiddels al jaren in de top 20 van logistiek dienstverleners.

Benieuwd naar de mogelijkheden van de Volvo FH Electric?

Ontvang als eerste het laatste nieuws

Nebim Groep deelt elke maand een interessante nieuwsbrief boordevol informatie, weetjes en nieuws over haar assortiment trucks en bedrijfswagens, services en deals!

Door me in te schrijven ga ik akkoord met het privacybeleid

Nebim Nederland
Risseweg 36
6004 RM Weert

+31 (0)495 58 37 00
info@nebim.eu
Nebim Belgie
Industrieweg 150
B-9030 Mariakerke (Gent)

+32 (0)9 216 86 30
info@nebim.eu