Volvo Dynamic Steering maakt unieke stunt mogelijk

In ‘The Epic Split’ - de nieuwste film uit de reeks met spectaculaire tests van Volvo Trucks - voert actieheld Jean-Claude Van Damme een van zijn wereldberoemde spagaten uit tussen twee Volvo FM-trucks die achteruitrijden. De test werd voor het eerst uitgevoerd en had daarmee een wereldprimeur. De stunt werd mogelijk gemaakt door Volvo Dynamic Steering.


Volvo Dynamic Steering, een innovatief systeem dat door Volvo Trucks is ontwikkeld, verbetert de precisie en stabiliteit in alle rijomstandigheden. Het systeem werkt met een elektronisch geregelde elektromotor, die 2.000 keer per seconde wordt bijgesteld om een uiterst precieze besturing te bieden. Bij het achteruitrijden biedt Volvo Dynamic Steering een uitstekende beheersing met minimale inspanning.

"De film geeft een perfecte demonstratie van de richtingsstabiliteit die Volvo Dynamic Steering biedt", aldus Jan-Inge Svensson, de technicus achter de ontwikkeling van de systeemsoftware bij Volvo Trucks. "De stabiliteit en de controle zijn zo goed dat je met de truck een groot stuk achteruit kunt rijden met de allerhoogste precisie, net zo als we in deze film moesten doen. Het moest perfect zijn, tot de laatste centimeter."

Bij lage snelheden verbetert Volvo Dynamic Steering de manoeuvreer-baarheid en gaat het sturen bijna moeiteloos. De elektromotor regelt ook automatisch de besturing en compenseert de oneffenheden die worden doorgegeven aan het stuur, bijvoorbeeld bij zijwind of hobbels in het wegdek. Het resultaat is dat er minder kleine correcties op het stuur moeten worden toegepast. Verder zorgt Volvo Dynamic Steering dat het stuur automatisch naar de middenpositie teruggaat, als het wordt losgelaten, zodat minder kracht nodig is van de chauffeur.

In de film ‘The Epic Split’ zijn de twee chauffeurs in de trucks dankzij Volvo Dynamic Steering in staat om exact dezelfde afstand en snelheid aan te houden terwijl ze achteruitrijden.

"De behendigheid van Jean-Claude Van Damme en de rijvaardigheid van de chauffeurs zijn cruciaal voor het succes van de stunt, maar zonder Volvo Dynamic Steering zou het niet mogelijk zijn geweest. De mogelijkheden van het systeem hebben niet alleen voor een prachtige film gezorgd, ze zijn ook erg praktisch voor chauffeurs, met name in situaties waar het echt op stuurmanskunst aankomt", voegt Jan-Inge Svensson toe.

"Bijvoorbeeld bij achteruitrijden in krappe situaties of over ruw terrein. Bij achteruitrijden met een trailer veroorzaken kleine veranderingen in het sturen al een groot verschil voor de richting van het voertuig. In een gewone truck kost dit veel meer inspanning van de chauffeur. Volvo Dynamic Steering helpt de chauffeur echter om in een rechte lijn te blijven rijden en een veel betere controle over de truck te houden", concludeert hij.