volvo Renault Trucks

VERPLICHTE DODE HOEK STICKERS VOOR FRANKRIJK

16-12-2020

Vanaf 1 januari 2021 verplicht Frankrijk speciale dode hoek stickers voor alle trucks, combinaties en touringcars. De verplichting zou gelden voor alles boven de 3,5 ton en ook voor buitenlandse voertuigen.

De regels verplichten “stickers” aan de achterzijde van het voertuig en aan zowel de linker- als de rechterzijde van het voertuig om de kwetsbare medeweggebruikers te waarschuwen voor de gevaren van de “dode hoek”. Gedurende de periode van de komende 12 maanden zal er een coulance zijn met betrekking tot de uitstraling van de wijze waarop de dode hoek waarschuwing op het voertuig is aangebracht. Na deze periode van 12 maanden zal ieder voertuig aan de in de wetgeving gestelde eisen moeten voldoen. Dit houd dan in dat de waarschuwingsinformatie op de truck dan moet voldoen aan de juiste positionering, afmetingen en kleurstellingen etc.

Gedurende de komende 12 maanden zullen alle dode hoek stickers nog worden toegestaan. Na deze periode van 12 maanden zullen de stickers moeten voldoen aan de Franse regelgeving (kleur, afmetingen etc…)

waar plaats ik een dode hoek sticker

Uitzonderingen

Het ontwerp van decreet voorziet enkele uitzonderingen. Voor jou als transporteur zijn dit de belangrijkste:

  • Voertuigen die achteraan en op de zijkanten al zijn uitgerust met dode hoeksignalisatie, krijgen een uitstel van één jaar (te rekenen vanaf de datum van publicatie van het decreet) om te voldoen aan de dode hoeksignalisatie die werd bijgevoegd bij het ontwerp van decreet. Het decreet zou op 5 januari 2021 worden gepubliceerd.
  • Motorvoertuigen of getrokken voertuigen waarbij het technisch gezien niet mogelijk is om uitgerust te worden met dodehoeksignalisatie volgens onderstaande modaliteiten, mogen gedeeltelijk afwijken van deze modaliteiten. Dit is onder meer het geval voor containerchassis, opleggers voor het vervoer van personenwagens, tankwagens, platte wagens en dolly’s. Voor dergelijke voertuigen is de signalisatie ook verplicht, maar dan wel op een plaats waar het technisch mogelijk is. Hetzelfde geldt voor motorvoertuigen die zijn uitgerust met een extra raam onderdaan de deur aan passagierszijde. Dergelijke ramen worden specifiek geplaatst voor extra zicht aan passagierszijde, maar ook hier is de sticker verplicht, zij het op een andere plaats.

BELANGRIJK:

Wanneer een truck al is uitgerust met een dodehoek waarschuwing die overeenkomt met een regelgeving die al in een andere EU lidstaat is ingevoerd dan wordt gesteld dat deze ook voldoet aan de Europese eisen en dat deze dan ook voldoet aan de eisen van de Franse regelgeving.

Deze regelgeving geldt ook voor opleggers en aanhangwagens.

Waar kan ik de sticker krijgen?

Natuurlijk gewoon bij Nebim! Neem hiervoor contact op met uw dichtstbijzijnde vestiging.

Neem contact op met uw vestiging

Waar plaats ik een sticker?

Via onderstaande button kunt een pdf-file downloaden waarbij u kunt zien waar u een dode hoek sticker moet plakken. Deze uitgebreide uitleg is in het Nederlands.

waar plaats ik een dode hoek sticker

Meer informatie over de dode hoek sticker op de Franse site:

Website Franse regering
Youtube film

Ontvang als eerste het laatste nieuws

Nebim Groep deelt elke maand een interessante nieuwsbrief boordevol informatie, weetjes en nieuws over haar assortiment trucks en bedrijfswagens, services en deals!

Door me in te schrijven ga ik akkoord met het privacybeleid

Nebim Nederland
Risseweg 36
6004 RM Weert

+31 (0)495 58 37 00
info@nebim.eu
Nebim Belgie
Industrieweg 150
B-9030 Mariakerke (Gent)

+32 (0)9 216 86 30
info@nebim.eu