volvo Renault Trucks

Stay in power: gebruik uw accu optimaal

15-03-2016

Een koude start met een zwakke accu: hét recept voor ongeplande stilstand. Zeker een comfortabele pauze met gebruik van stroomverbruikers zoals standkachel, audio en koffiezetapparaat vormt een ware uitdaging voor de accucapaciteit. Beperk het risico door u te houden aan onze vijf gouden regels en ‘stay in power’.

VIJF GOUDEN REGELS VOOR MAXIMALE ACCUDUUR

1. Laad de accu vaak op

Ons advies is om uw accu minstens elke drie weken bij te laden. Nog beter is het om een acculader aan te sluiten wanneer het kan, zoals ’s nachts of in het weekend. Een volledig opgeladen accu bespaart brandstof en maakt uw vrachtwagen bedrijfszekerder.

2. Houd de statusindicatoren in de gaten

Op het instrumentenpaneel ziet u wat de huidige capaciteit en huidig verbruik van uw accu is. De indicator waarschuwt als de accu te zwak wordt en opgeladen dient te worden. Volg dit advies, dan gaat de accu langer mee.

3. Wees extra voorzichtig bij kou

Een temperatuurdaling van +20° naar -18° Celsius halveert de accucapaciteit! Wees extra waakzaam op de conditie van uw accu en de inzet van (elektrische) verbruikers als het voertuig stilstaat.

4. Zet verbruikers zoveel mogelijk uit

Alles, van de koelkast tot de telefoonlader, verbruikt energie uit de accu als de motor uitstaat. Gebruik deze apparaten met mate, zeker gedurende lange stops.

5. Gebruik een zuinige voertuigmodus tijdens stops

 • Schakel de hoofdstroomschakelaar uit als de vrachtwagen een tijd stilstaat.
 • Kies Verblijfsmodus als u overnacht in de cabine, dat verbruikt minder stroom dan Accessoiremodus
 • Gebruik de Parkeermodus als u het voertuig voor langere tijd verlaat. Dit schakelt veel stroomverbruikers uit zodat de accu op kracht blijft.

KEN UW VERBRUIKERS

Apparaten veraangenamen het leven onderweg maar verbruiken wel stroom. Neem nu de onderstaande populaire verbruikers. Gebruikt u deze tien uur lang, dan is het totale verbruik 170 Ah. Een 225Hh-accu verliest al aan levensduur als de capaciteit halveert. Overvloedig gebruik van elektrische apparatuur vormt dus een serieuze aanslag op de prestaties van uw accu en de bedrijfszekerheid van uw truck.

Koelkast

De koelkast verbruikt 1 tot 3 Ah per uur (en zelfs meer bij warm weer). Als de koelkast in het weekend aan blijft staan, dan trekt deze een volle accu voor meer dan 50% leeg. Als de accu slechts gedeeltelijk opgeladen was, dan kan de truck niet worden gestart.

I-ParkCool

Deze airco verbruikt 10 tot 30 Ah per uur en schakelt zichzelf uit als de accucapaciteit onder de 45% komt. Als het buiten 30° Celsius, is, dan kan I-ParkCool ongeveer 9 uur gebruikt worden om een cabinetemperatuur van 26° Celsius te behouden. Koelt u naar 20°C, dan duurt het 4 tot 5 uur voordat de accucapaciteit de grens van 45% bereikt. Stel de cabinetemperatuur altijd in op een geschikt niveau in verhouding tot de buitentemperatuur.

Standverwarming

Dit apparaat verbruikt 4 tot 10 Ah per uur. Omdat deze functie gewoonlijk wordt gebruikt als het buiten koud is, is de kans groot dat de accucapaciteit dan al lager is: bij een buitentemperatuur van -18° Celsius daalt de capaciteit tot 50%.

Verlichting en amusement

Dit zijn de echt grote stroomverbruikers! Interieurverlichting verbruikt ongeveer 5 Ah per uur. Sluit u een televisie, audiosysteem of laptop aan op de AUX-ingang, dan kost dat nog eens 4-5 Ah per uur.

EXTRA TIPS EN ADVIEZEN

Als de motor draait:

 • Laad elektrische apparaten zoals telefoon en laptop op een veilige manier op
 • Stel de cabinetemperatuur in op een geschikt niveau in verhouding tot de buitentemperatuur (bijvoorbeeld 26°C als het buiten 30°C is). Koel de cabine voor door de motor stationair te laten draaien en de gewone klimaatregeling te gebruiken voordat u de truck parkeert en I-Park Cool inschakelt

Als de motor is uitgeschakeld:

 • Laad de accu altijd helemaal bij met een externe oplader (min. 20 A) wanneer u de gelegenheid daartoe heeft en ten minste elke derde week.
 • Onthoud dat een dynamo alleen volledig kan opladen (tot 90%) als het buiten ten minste +25°C is, vanwege voorschriften met betrekking tot de laadspanning (max. 28,8 V). De acculaders die Volvo aanraadt hebben slimme laadcontrolefuncties en temperatuurcompensatie. Daardoor zijn hogere laadspanningen mogelijk en gaat de accu langer mee
 • Zet niet-gebruikte apparaten uit, omdat daardoor alleen maar extra stroom wordt verbruikt
 • Als u I-Park Cool gebruikt, stel dan een passende temperatuur in, omdat de accu sneller leegraakt bij een groter verschil tussen binnen- en buitentemperaturen
 • Doe de binnenverlichting uit als u deze niet nodig heeft, de lampen gebruiken net zoveel voeding als een standverwarming
 • Vermijd het onnodig gebruik van verstralers, trailerverlichting, extra zijlampen en parkeerlichten, vooral als dit geen LED-verlichting is

DRIE SCENARIO'S TIJDENS EEN STOP EN DE GEVOLGEN

1. Als u de truck 4-5 uur verlaat: stel de Parkeermodus in door de sleutel uit het contact te halen en twee keer op de afstandsbediening te drukken (dit werkt alleen indien het voertuig is voorzien van een op afstand bedienbare hoofdstroomschakelaar). Als de koelkast aan moet blijven, drukt u één keer op de afstandsbediening

2. Als u één nacht of een weekend in de cabine verblijft: sluit indien mogelijk een acculader aan (min 20 A). Als I-Park Cool is ingeschakeld, koelt u de cabine voor zoals hierboven beschreven

3. Als u de truck voor een nacht/weekend achterlaat: sluit altijd een acculader aan (min 20 A). Zo beschikt u over volledig opgeladen accu's en verbruikt u bovendien minder brandstof omdat u tijdens het rijden niet de dynamo nodig heeft voor het opladen

VERMIJD HET GEBRUIK VAN 24/220-OMVORMERS

Deze verbruiken 1-2 Ah, ook als niets is aangesloten. Koppel ze daarom altijd los als ze niet worden gebruikt.

Meer informatie?

Neem contact op

Ontvang als eerste het laatste nieuws

Nebim Groep deelt elke maand een interessante nieuwsbrief boordevol informatie, weetjes en nieuws over haar assortiment trucks en bedrijfswagens, services en deals!

Door me in te schrijven ga ik akkoord met het privacybeleid

Nebim Nederland
Risseweg 36
6004 RM Weert

+31 (0)495 58 37 00
info@nebim.eu
Nebim Belgie
Industrieweg 150
B-9030 Mariakerke (Gent)

+32 (0)9 216 86 30
info@nebim.eu