volvo

Smart Tacho 2: vragen en antwoorden

19-02-2024

Sinds 2023 gelden er nieuwe regels voor de digitale tachograaf van de tweede generatie, ook wel bekend als de Smart Tacho 2. Wat zijn de gevolgen van deze veranderingen voor chauffeurs en wagenparkbeheerders? Wanneer moet de Smart Tacho 2 in uw truck(s) zijn ingebouwd? 3 vragen en antwoorden over de Smart Tacho 2.

  1. Smart Tacho 2: wat is wanneer verplicht?

Rijdt u internationaal met uw trucks? Dan is het belangrijk om u op tijd voor te bereiden op de Smart Tacho 2. Sinds de zomer van 2023 gelden namelijk nieuwe wettelijke regels voor de tachograaf. De komende jaren zijn er een aantal belangrijke data:

  • Officieel moeten nieuwe trucks sinds 21 augustus 2023 zijn uitgerust met de Smart Tacho 2.
  • Rijdt u internationaal met uw huidige trucks? En hebben deze trucks een analoge of digitale tachograaf? Uiterlijk 31 december 2024 moeten deze tachografen zijn vervangen door de Smart Tacho 2.
  • Heeft u trucks met een Smart Tacho 1? En voert u met deze trucks internationaal transport uit? Dan moet deze uiterlijk 18 augustus 2025 zijn vervangen door de Smart Tacho 2.
  • De Smart Tacho 2 is vanaf 1 juli 2026 ook verplicht voor alle voertuigen die cabotage verrichten en waarvan het toegestane maximumgewicht meer is dan 2.500 kg, zoals bestelwagens.
Nebim-Smart-Tacho

  1. Welke voordelen biedt de Smart Tacho 2?

De Smart Tacho 2 heeft een aantal nieuwe functies die het werk voor de chauffeur en wagenparkbeheerder makkelijker maken:

  • Grenspassages worden automatisch geregistreerd. Chauffeurs hoeven dus niet langer te stoppen om de landcode handmatig in te voeren als ze een grensovergang passeren.
  • De Smart Tacho 2 is gebruiksvriendelijker en werkt sneller. Chauffeurs kunnen gegevens over bijvoorbeeld laad- en lostijden zeer snel invoeren.
  • De Smart Tacho 2 heeft een groter geheugen voor bestuurderskaarten en kan op afstand worden uitgelezen.

Ander voordeel: alle instanties in Europa die controles uitvoeren, moeten uiterlijk in augustus 2024 over uitleesapparatuur beschikken. Daarmee kunnen ze slimme tachografen op afstand uitlezen. Dat betekent dat de pakkans voor overtreders toeneemt, terwijl chauffeurs die zich aan de regels houden gewoon kunnen doorrijden en niet meer onnodig hoeven te stoppen voor een controle.

Nebim-Smart-Tacho-2
Smart-Tacho
Nebim-Smart-tacho-3

  1. Wat betekent de invoering van de Smart Tacho 2?

Ons advies: begin op tijd. Als u de oudere versie van de tachograaf op tijd vervangt voor de Smart Tacho 2, weet u zeker dat uw trucks internationaal mogen blijven rijden. Hulp nodig? Nebim helpt u graag met advies en een plan van aanpak voor uw vloot! Ook verzorgen we de ombouw en verplichte tachograaf-ijking. Daarbij kijken we hoe we de ombouw en toekomstige verplichte tachograaf-ijkingen slim kunnen combineren met geplande keuringen of servicebeurten, zodat de stilstand voor u tot een minimum beperkt blijft.

Vragen? Of advies nodig?

Ontvang als eerste het laatste nieuws

Nebim Groep deelt elke maand een interessante nieuwsbrief boordevol informatie, weetjes en nieuws over haar assortiment trucks en bedrijfswagens, services en deals!

Door me in te schrijven ga ik akkoord met het privacybeleid

Nebim Nederland
Risseweg 36
6004 RM Weert

+31 (0)495 58 37 00
info@nebim.eu
Nebim Belgie
Industrieweg 150
B-9030 Mariakerke (Gent)

+32 (0)9 216 86 30
info@nebim.eu