volvo

Primeur: eerste elektrische Volvo FH Electric-lestruck

Volvo 25-09-2023

Vanaf nu is het mogelijk om rijles te krijgen in een elektrische vrachtwagen. Bremmer Transportcollege BV uit Hazerswoude heeft onlangs de eerste elektrische Volvo FH Electric-lestruck in gebruik genomen en is daarmee klaar om een nieuwe generatie vrachtwagenchauffeurs op te leiden.

Chauffeurs 'groen' opleiden

Elektrisch rijden is in opmars, ook in transport. Met de komst van zero-emissiezones in binnenstedelijk gebied en de verduurzamingsdoelstellingen waar de sector aan gebonden is, groeit het aantal elektrische vrachtwagens op de weg. Dit vraagt om een nieuwe aanpak binnen de rijopleiding van beroepschauffeurs.

“Wij werken veel voor overheidsinstanties, zoals gemeenten en provincies. Waar voorheen kwaliteit en prijs leidend waren in de rijopleiding-tenders, staat nu vergroening bovenaan. Met de aanschaf van deze Volvo FH 4x2 Electric-trekker, zijn wij de weg ingeslagen naar ‘groen’ opleiden”, zegt Wout Bremmer, directeur van Bremmer Transportcollege BV. “Via de Rijksdienst voor het Wegverkeer en het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) hebben wij begrepen dat wij de allereerste elektrische lestruck van Nederland en misschien zelfs ter wereld in gebruik hebben genomen”, zegt Bremmer trots.

Bremmer Transportcollege Volvo FH Electric lestruck
Volvo FH Electric lestruck Bremmer
Volvo FH Electric Bremmer Transportcollege

Enthousiaste reacties

De Volvo FH Electric wordt als trekker-oplegger ingezet voor de CE-rijopleiding, Code 95-nascholing en zal uiteindelijk ook voor LZV-opleidingen worden ingezet. “Een nieuwe generatie chauffeurs wordt bij ons opgeleid. Het is goed om hen dan meteen kennis te kunnen laten maken met een elektrische aandrijflijn.”

De truck is intussen een paar weken in gebruik en de reacties zijn erg positief. “De leerlingen reageren enthousiast als ze met de Electric mogen lessen en ook in onze omgeving wordt er goed op onze nieuwe lestruck gereageerd. Voor de bewoners van de wijken waar wij doorheen rijden is het een verademing.” Omdat de truck stil, is er tijdens de rijopleiding met de elektrische truck extra aandacht voor het gezien worden door kwetsbare weggebruikers.

Bremmer Transportcollege Volvo FH Electric

Leren opladen

De laadpaal op het eigen terrein is dusdanig geplaatst, dat de trailer na elke les bewust moet worden afgekoppeld, voordat de truck kan worden bijgeladen. Op deze manier wordt het laadproces bijgebracht.

“Bij de Code 95-nascholing krijgen we natuurlijk ook chauffeurs in de truck die sinds jaar en dag diesel rijden en er aanvankelijk sceptisch tegenover staan. Maar tot nu toe is geen enkele chauffeur na de praktijkdag nog negatief over het elektrisch rijden. Ook zijn er nu al leerlingen van de rijopleiding die expliciet vragen om lessen op de Electric. Volgend jaar willen we ons wagenpark uitbreiden met een elektrische Volvo-bakwagen, zodat we de C-rijopleiding ook uitstootvrij kunnen aanbieden,” besluit Bremmer.

Benieuwd naar de mogelijkheden van de Volvo FH Electric?

Ontvang als eerste het laatste nieuws

Nebim Groep deelt elke maand een interessante nieuwsbrief boordevol informatie, weetjes en nieuws over haar assortiment trucks en bedrijfswagens, services en deals!

Door me in te schrijven ga ik akkoord met het privacybeleid

Nebim Nederland
Risseweg 36
6004 RM Weert

+31 (0)495 58 37 00
info@nebim.eu
Nebim Belgie
Industrieweg 150
B-9030 Mariakerke (Gent)

+32 (0)9 216 86 30
info@nebim.eu