volvo

Vrijbloed Transport voorloper in duurzaam transport met nu tien elektrische Volvo-trucks

Volvo 28-03-2023

Een mijlpaal voor Vrijbloed Transport: het bedrijf heeft zijn tiende elektrische Volvo-truck in gebruik genomen. Vrijbloed Transport wil daarmee actief bijdragen aan schonere binnensteden en het verduurzamen van transport in de wegenbouw.

Emissievrij werken is een belangrijk onderdeel in de visie van Vrijbloed Transport uit Haarlem. “Er is maar een overweging die telt en dat is dat zero emissie schoner, duurzamer en beter is voor iedereen”, zegt Mathijs Vrijbloed, duurzaamheidscoördinator bij Vrijbloed Transport. “Als Vrijbloed Transport willen we samenwerken aan de toekomst en een bijdrage leveren aan een gezondere, duurzame leefomgeving. Onze opdrachtgevers zijn aannemers maar indirect werken wij veel voor grote steden. We werken op plekken waar veel mensen komen, veel van onze vrachtwagens rijden bijvoorbeeld in Amsterdam. Dat betekent ook dat je je als vervoerder bewust moet zijn van de emissie die je veroorzaakt en wat je daaraan kunt doen. We zien overigens steeds vaker dat projecten onder meer op basis van duurzaamheid worden gegund.”

Vrijbloed_FEElectric_1

Volvo FE en Volvo FM Electric

In het voorjaar van 2021 nam Vrijbloed Transport de eerste elektrische Volvo-truck in gebruik en inmiddels staat de teller op tien. Later dit jaar voegt Vrijbloed Transport nog een aantal trucks toe aan de vloot en dan heeft het bedrijf tien Volvo FE Electrics 6x2 met autolaadkraan en kipperopbouw, één Volvo FE Electric 6x2 met een autolaadkraan en open laadbak en drie Volvo FM Electric 4x2-trekkers.

Ideaal voor binnenstedelijk werk

Rijden met een elektrische truck biedt diverse voordelen. “Het rijden is rustiger en comfortabeler dan diesel, omdat deze truck minder geluid produceert en veel minder (motor)trillingen heeft. Daarnaast trekken elektrische trucks in één vloeiende beweging op en dat maakt ze geschikt voor stop-en-go verkeer. Elektrisch rijden vergt een iets andere rijstijl omdat je je als chauffeur aan moet leren stroom te regenereren tijdens het afremmen. Tegelijkertijd is de actieradius voor ons van ondergeschikt belang omdat de auto vooral materiaal laadt en lost en weinig kilometers maakt. De elektrische vrachtauto blijft in de stad en doet z’n werk als iedere andere vrachtauto, alleen veel stiller en zonder emissies. Dat maakt deze truck bij uitstek zo geschikt voor dit soort binnenstedelijk werk, waar de impact van emissievrij werken het relevantst en het grootst is.”

Vrijbloed_FEElectric_2

Samenwerken aan verduurzaming

Vrijbloed Transport zet de stap naar elektrisch in nauwe samenwerking met opdrachtgevers. “Voor de eerste elektrische trucks hebben we steun gezocht bij onze klanten, zodat we het samen konden dragen. Ook werken we nauw samen met Volvo Trucks en onze dealer. We zijn aan het pionieren en dat levert veel kennis op die we gebruiken bij de configuratie van nieuwe trucks. Bij de Volvo FE Electric met autolaadkraan en kipperopbouw moesten we bijvoorbeeld anders configureren, met de nadruk op lichtgewicht. Op basis van de minimaal benodigde hijstabel is een relatief lichte autolaadkraan gekozen met minimaal hydraulisch energieverbruik. In samenwerking met Dura Vermeer, de dealer, Volvo Trucks Nederland, HIAB en Vossebelt hebben we een speciaal voertuig met minder zware opbouw ontwikkeld.”

Vrijbloed_FEElectric_5

Over Vrijbloed Transport

Vrijbloed Transport is gespecialiseerd in het leveren van (transport)middelen voor de wegenbouw en heeft een ruim aanbod van materialen, machines en trucks. Met ruim 130 vrachtwagens, herkenbaar aan de typerende groene kleur, is Vrijbloed Transport dagelijks actief in een groot deel van Nederland.

Benieuwd naar de mogelijkheden van elektrische trucks?

Ontvang als eerste het laatste nieuws

Nebim Groep deelt elke maand een interessante nieuwsbrief boordevol informatie, weetjes en nieuws over haar assortiment trucks en bedrijfswagens, services en deals!

Door me in te schrijven ga ik akkoord met het privacybeleid

Nebim Nederland
Risseweg 36
6004 RM Weert

+31 (0)495 58 37 00
info@nebim.eu
Nebim Belgie
Industrieweg 150
B-9030 Mariakerke (Gent)

+32 (0)9 216 86 30
info@nebim.eu