volvo

Volvo Trucks en Boliden werken samen aan inzet van ondergrondse elektrische trucks voor mijnbouw

Volvo 22-03-2023

Volvo Trucks en mijnbouwbedrijf Boliden bundelen hun krachten om elektrisch vrachtwagen-vervoer in ondergrondse omgevingen te implementeren.

Kleinere klimaatvoetafdruk

De Zweedse mijnbouwgroep Boliden wordt een van de eerste ter wereld die vanaf 2023 batterij-elektrische trucks gaat gebruiken voor zwaar ondergronds transport. In mijnbouwomgevingen kunnen de elektrische trucks verschillende grote voordelen opleveren - waaronder geen uitlaatgassen, een veiligere werkplek en stillere werkomstandigheden.

De mijnbouwindustrie gaat momenteel een periode van snelle veranderingen door, waarbij veel spelers overschakelen op duurzamere productiemethoden om metalen te leveren met een kleinere klimaatvoetafdruk. Net als in veel andere mijnen zijn bij Boliden uitlaatgassen van dieselvoertuigen verantwoordelijk voor het grootste deel van de kooldioxide-uitstoot van de mijnen. Het bedrijf wil haar CO2-uitstoot tegen 2030 met 40% verminderen* en als Boliden haar klimaatdoelstellingen wil bereiken, zal de elektrificatie van het vervoer een cruciale rol spelen.

Samenwerking met Boliden

De nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen Boliden en Volvo Trucks houdt in dat twee zware, elektrische Volvo-trucks zullen worden ingezet in de Kankberg-mijn van Boliden, buiten Skellefteå in het noorden van Zweden. Als alle vrachtwagens in de mijn elektrisch zouden zijn, zou de CO2-uitstoot van de mijn met meer dan 25 procent kunnen worden verminderd.

"Dit is een geweldige samenwerking in een omgeving met zeer zware eisen; steile hellingen, zware ladingen en vochtige lucht die de voertuigen verslijt," zegt Jessica Lindholm, projectmanager bij Volvo Trucks. "De samenwerking met Boliden zal ons waardevolle kennis opleveren over de prestaties van elektrische trucks bij ondergrondse ritten en antwoorden geven op vragen over de invloed van de aandrijflijn en de batterijen. Minder kooldioxide-uitstoot voor mijnbouwtransport betekent ook dat wij, indirect, onze eigen CO2-uitstoot verminderen, omdat de grondstoffen van de mijnbouwindustrie in onze trucks worden gebruikt."

Volvo FMX Electric

Eerste elektrische truck

De eerste truck voor de Kankbergmijn, een Volvo FH Electric, zal worden gebruikt voor het vervoer van rotsbouten en ander materiaal naar de mijn en zal in 2023 in gebruik worden genomen. Op basis van de ervaring met de eerste truck zal later nog een Volvo FH Electric in gebruik worden genomen voor het ondergrondse transport van rots en erts.

"Wij zien de samenwerking met Volvo als een fantastische kans om de elektrische technologie verder te ontwikkelen en tegelijkertijd te leren hoe we onze activiteiten kunnen aanpassen voor een overgang naar fossielvrij ondergronds transport. Een belangrijk voordeel van de trucks is dat ze zullen bijdragen aan een duurzamere mijn, zowel wat betreft de emissies als de werkomgeving voor onze werknemers", aldus Dennis Forslund, projectmanager bij Boliden. "Bovendien zal de totale hoeveelheid verbruikte energie in de mijn lager zijn, omdat elektrische aandrijving energie-efficiënter is dan een dieselmotor en het mogelijk is om de elektriciteit op te vangen die wordt geregenereerd tijdens het afremmen van de motor op aflopende hellingen."

Volvo Trucks biedt het breedste aanbod elektrische trucks in de sector, met zes modellen elektrische trucks in serieproductie, en is marktleider op het gebied van zware elektrische trucks in Europa en de VS. De elektrische trucks zijn geschikt voor veel verschillende transportbehoeften, van stadsdistributie en afvalverwerking tot regionaal vervoer en bouwverkeer. Volvo's doelstelling is dat 50% van haar nieuw verkochte vrachtwagens in 2030 elektrisch moet zijn.

BENIEUWD NAAR DE MOGELIJKHEDEN VAN ELEKTRISCHE TRUCKS?

Ontvang als eerste het laatste nieuws

Nebim Groep deelt elke maand een interessante nieuwsbrief boordevol informatie, weetjes en nieuws over haar assortiment trucks en bedrijfswagens, services en deals!

Door me in te schrijven ga ik akkoord met het privacybeleid

Nebim Nederland
Risseweg 36
6004 RM Weert

+31 (0)495 58 37 00
info@nebim.eu
Nebim Belgie
Industrieweg 150
B-9030 Mariakerke (Gent)

+32 (0)9 216 86 30
info@nebim.eu