volvo

Volvo FH Electric blinkt uit qua bereik en efficiëntie

Volvo 04-01-2022

In Duitsland is onlangs de eerste onafhankelijke energie-efficiëntietest gedaan met een volledig beladen, zware elektrische Volvo-truck. De Volvo FH Electric overtrof de officiële opgegeven actieradius en verbruikte 50% minder energie dan zijn tegenhanger op diesel.

Comfortabele truck

De geteste truck was een Volvo FH Electric, een emissievrij voertuig met een continuvermogen van 490 kW en een totaal GCW van 40 ton. De Duitse truckjournalist Jan Burgdorf testte de truck op de Green Truck route: een 343 km lange route met een verscheidenheid aan snelwegen, heuvelachtig terrein en krappere wegen die wordt gebruikt voor het testen van vrachtwagens van verschillende fabrikanten in een breed scala van omstandigheden.

“Tijdens de test bleek de Volvo FH Electric net zo comfortabel of zelfs comfortabeler dan een dieseltruck. Chauffeurs zullen zeer verrast zijn over hoe gemakkelijk het is om te rijden, hoe stil het is en hoe goed het reageert. Er zijn helemaal geen trillingen”, zegt Jan Burgdorf.

HEAVY DUTY ELECTRIC TEST

50% energiebesparing

De Volvo FH Electric hield over het hele traject een gemiddelde snelheid van 80 km/u, vergelijkbaar met de Volvo FH met een dieselmotor en het brandstofbesparingspakket I-Save. Op basis van het energieverbruik van slechts 1,1 kWh/km had de elektrische truck een totale actieradius van 345 km op één lading. "Deze testresultaten laten zien dat het mogelijk is om tijdens een normale werkdag tot 500 km te rijden, met een korte stop om bijvoorbeeld tijdens de lunch op te laden", legt Tobias Bergman, Press Test Director bij Volvo Trucks, uit.

In de test op de Green Truck route verbruikte de Volvo FH Electric 50% minder energie dan een vergelijkbare Volvo FH met dieselmotor. "De elektrische aandrijflijn is zeer efficiënt, waardoor de elektrische truck een zeer krachtig hulpmiddel is om CO2-uitstoot te verminderen", zegt Tobias Bergman.

Het elektrische aanbod van Volvo Trucks

Volvo Trucks heeft een assortiment van zes volledig elektrische trucks die zijn ontworpen voor een breed scala aan transportopdrachten. De Volvo FH, FM en FMX Electric kunnen worden ingezet voor zwaarder transport met een GCW van 44 ton. De verkoop in Europa is gestart en de productie begint in de tweede helft van 2022. Al sinds 2019 worden de Volvo FL en FE Electric voor stadsdistributie en afvalverwerking in serie geproduceerd. In Noord-Amerika startte de verkoop van de Volvo VNR Electric in 2020.

Feiten over de test en de truck

  • Totaal GCW: 40 ton
  • Gemiddelde snelheid: 80 km/u
  • Energieverbruik: 1,1 kWh/km
  • Batterijcapaciteit: 540 kWh
  • Uitgangsvermogen: 490 kW continuvermogen
  • Totale afstand: 343 km
  • Totale actieradius op basis van één lading: 345 km
  • De geteste Volvo FH Electric kan tot 500 km afleggen tijdens een normale werkdag als er een oplaadbeurt wordt toegevoegd, bijvoorbeeld tijdens de lunchpauze.

Ontvang als eerste het laatste nieuws

Nebim Groep deelt elke maand een interessante nieuwsbrief boordevol informatie, weetjes en nieuws over haar assortiment trucks en bedrijfswagens, services en deals!

Door me in te schrijven ga ik akkoord met het privacybeleid

Nebim Nederland
Risseweg 36
6004 RM Weert

+31 (0)495 58 37 00
info@nebim.eu
Nebim Belgie
Industrieweg 150
B-9030 Mariakerke (Gent)

+32 (0)9 216 86 30
info@nebim.eu