volvo Renault Trucks

Landcode invoeren op je tachograaf vanaf 01 februari 2022

21-01-2022

Verplicht een landcode invoeren op je tachograaf

Veel vragen kwamen bij ons binnen, of je verplicht bent om in elk land de landcode in te voeren op je tachograaf. Bij de huidige generatie tachografen moet de bestuurder bij aanvang van de dienst de dan geldende landcode invoeren. Bij invoer van de kaart wordt daar door de tachograaf ook naar gevraagd. Bij het einde van de dienst moet dan ook de landcode weer worden ingevoerd. Ook nu vraagt de tachograaf dat als de kaart eruit wordt gehaald.

Brengt men tijdens een rit die in Nederland begint vervolgens de nacht door op een parkeerplaats in bv. Duitsland dan wordt daar dus de dienst beëindigd en moet, als de kaart in het apparaat blijft, handmatig via het menu de landcode worden gewijzigd van NL naar D. Ook de volgende morgen moet de landcode D dan weer worden ingevoerd.

Er is in de eerste helft van 2019 een akkoord bereikt binnen de EU over het zogeheten “Mobility Package”. Daarin staan een groot aantal wijzigingen die op verschillende data van kracht worden. Een onderdeel daarvan is de Cabotage. Door een ondernemer mogen in een ander Land 3 cabotageritten in 7 dagen worden gedaan waarna er een afkoelingsperiode is van 4 dagen.

De controle op Cabotage is altijd al een heikel punt geweest en soms moeilijk te controleren. In het Mobility Package is daarom per 1 februari 2022 een nieuw voorschrift ingevoerd. Bij overschrijding van een grens moet de chauffeur op de eerste parkeerplaats (of station / haven) na het passeren van de grens de landcode invoeren van het land dat hij is binnengereden.

Op 20 augustus 2023 moet in nieuwe voertuigen een Smart Tachograaf van de 2e generatie worden ingebouwd. Het is de bedoeling dat vanaf dan door deze nieuwe generatie2 Smart Tachograaf de registratie van de grenspassage automatisch gaat.

Heeft u vragen?

Neemt u dan gerust contact op met één van onze vestigingen.

Ontvang als eerste het laatste nieuws

Nebim Groep deelt elke maand een interessante nieuwsbrief boordevol informatie, weetjes en nieuws over haar assortiment trucks en bedrijfswagens, services en deals!

Door me in te schrijven ga ik akkoord met het privacybeleid

Nebim Nederland
Risseweg 36
6004 RM Weert

+31 (0)495 58 37 00
info@nebim.eu
Nebim Belgie
Industrieweg 150
B-9030 Mariakerke (Gent)

+32 (0)9 216 86 30
info@nebim.eu