volvo

ALUMAC construct, NEBIM en VIVES slaan de handen in elkaar

Volvo 05-10-2022

Uitgeruste Volvo truck moet jong talent warm maken voor een job in de vrachtwagen- en carrosseriesector.

Recent leverden Stefaan Crombez, zaakvoerder van ALUMAC construct, en Jochem Pannecoucke, technisch trainer bij NEBIM Groep, met veel trots een ‘gepimpte’ Volvo truck af op de campus van VIVES Technology in Kortrijk. Het voertuig wordt een echt werkinstrument en moet het opleidingsinstituut helpen om bachelor en graduaat studenten van de opleiding autotechnologie en voertuigtechnieken sneller te laten proeven van de praktijk en de vele mogelijkheden die de truck- en carrosseriesector te bieden hebben.

‘Cadeautje’ van Volvo-NEBIM

De Volvo truck in kwestie was al sinds vorig schooljaar aanwezig bij VIVES. Initieel werd het voertuig vrij weinig gebruikt door het docententeam. “Het betreft een preproductie voertuig”, licht Jochem toe. “Dus niet geschikt om op de weg te rijden en er waren ook nogal wat verouderde componenten. Om het voertuig breder inzetbaar te maken in de lessen klopte VIVES, met wie we al langere tijd samenwerken, bij ons aan om het waar nodig te adapteren. Wij brachten onder andere de interne communicatiesystemen terug tot stand zodat die met de Volvo diagnosecomputer kunnen gecombineerd worden. Gezien de wens van VIVES om het voertuig maximaal te benutten, bleek al snel de behoefte om ook verschillende types opbouw op dit voertuig te voorzien. Gezien hun bekendheid in West- en Oost-Vlaanderen als COP erkend carrosseriebedrijf, hun specialisatie in maatwerk en onze samenwerking op heel wat klantprojecten, leek het ons logisch om ALUMAC construct als partner naar voor te schuiven. Nadat wij een PTO sturing op het versnellingssysteem hadden voorzien ging ALUMAC construct ermee aan de slag.” Stefaan pikt in: “Wij hebben de Volvo uitgerust met een onderschuivende laadklep van Dhollandia, een HIAB autolaadkraan en hydraulische kipinstallatie. De steun van onze partners HIAB en Dhollandia waar we al jaren mee samenwerken was dan ook essentieel om dit project mogelijk te maken.”

Werken bij een vrachtwagengarage of -opbouwer aantrekkelijk maken

VIVES docent David Demuynck is verantwoordelijk voor het volledige project: “In het verleden viel het op dat de interesse bij onze studenten vaak naar auto’s en motoren gaat. Logisch, want dit ligt dichter bij hun leefwereld. Anderzijds kwam het ook doordat andere voertuigtypes zoals agrarische of industustriële voertuigen minder en pas later in de opleiding aan bod kwamen. Hierin hebben wij als opleidingsinstantie een bepalende rol. Omdat werken aan dit type voertuigen ook heel wat mooie uitdagingen biedt, is het onze ambitie om onze studenten vroeger én meer hiermee in aanraking te brengen tijdens hun studietraject. Deze opgebouwde Volvo truck is hierbij van onschatbare waarde en creëert voor ons als docent heel wat mogelijkheden. We merken nu al dat het enthousiasme ten opzichte van zware voertuigen bij onze studenten een stuk groter is.” Zowel ALUMAC construct als NEBIM stellen vast dat het aantrekken van nieuw talent op vandaag meer dan ooit een uitdaging is. “Onze sector staat voor heel wat uitdagingen, maar het vinden van gemotiveerde en goed opgeleide mensen is hetgeen wat mij op vandaag het meest bezighoudt” vertelt Stefaan. “Uiteraard willen wij ook jonge mensen een kans geven. Zij zijn onze toekomst. Vaak zijn ze erg gedreven en leergierig. We investeren dan ook graag in dit soort initiatieven. Het is alleen maar in ons voordeel als onze sector aan populariteit wint bij deze doelgroep. En uiteraard hoop ik een aantal van hen later ook in ons team te mogen verwelkomen want we zijn een werkgever die heel wat te bieden heeft en waar iemand heel wat mogelijkheden krijgt om zich verder te ontplooien.” Jochem bevestigt: “Onze ervaring is gelijkaardig. Door de handen in elkaar te slaan, materiaal en kennis aan te reiken, planten we een zaadje bij die studenten. Een vrachtwagen is ten opzichte van een auto of motor niet enkel een rijtuig maar ook een echt werkinstrument. Een heel ander en boeiend perspectief dus. Dat ervaren jonge mensen nu ook zelf aan de lijve dankzij dit soort projecten. De interesse bij studenten om later in onze sector te werken groeit hierdoor. Sommigen starten hier tijdens hun studies al met weekendwerk of lopen stage. En zo is de stap naar een job een stuk kleiner.”

Alles uit de kast gehaald

ALUMAC construct en NEBIM haalden het onderste uit de kan om een zo compleet mogelijke vrachtwagen inclusief opbouw af te leveren. “De automobiel sector, zeker ook die van vrachtwagens is in volle evolutie. Ook de sector van de bedrijfsvoertuigen anticipeert volop op de vele uitdagingen die vandaag de kop op steken. Daarbij is het ook van groot belang om mensen in opleiding voldoende kennis en skills bij te brengen” klinkt het bij Jochem. Stefaan gaat verder: “Bij ALUMAC construct hechten we veel belang aan innovatie. Constant in vraag stellen hoe iets beter of anders kan met oog op het boosten van de productiviteit bij onze klanten die dagelijks met de vrachtwagen in de weer zijn. Ik zie het dan ook als onze verantwoordelijkheid om jong talent en ook de ontwikkeling van nieuwigheden te ondersteunen en te stimuleren want deze zullen een sleutelrol spelen de komende jaren. We zitten hier samen met NEBIM op dezelfde golflengte en waarderen het dat ze ons in contact brachten met VIVES.” “De samenwerking met zowel NEBIM als ALUMAC construct verliep vlekkeloos. Ze waren perfect op elkaar ingespeeld, voelden snel onze noden aan, communiceerden transparant en hielden zich aan de vooropgestelde timing. Ondanks dat ons budget beperkt was, haalden beide partijen alles uit de kast om ons van een goed uitgerust voertuig te voorzien. We hebben nu heel wat mogelijkheden om er op verschillende momenten in onze lessen mee te werken. We willen er dit jaar ook door onze studenten oefeningen op laten ontwikkelen waar we dan de komende jaren op verder werken” besluit David.

Check Alumac construct voor meer info over het project.

Ontvang als eerste het laatste nieuws

Nebim Groep deelt elke maand een interessante nieuwsbrief boordevol informatie, weetjes en nieuws over haar assortiment trucks en bedrijfswagens, services en deals!

Door me in te schrijven ga ik akkoord met het privacybeleid

Nebim Nederland
Risseweg 36
6004 RM Weert

+31 (0)495 58 37 00
info@nebim.eu
Nebim Belgie
Industrieweg 150
B-9030 Mariakerke (Gent)

+32 (0)9 216 86 30
info@nebim.eu