volvo Renault Trucks

Nieuwe technologie biedt extra oog voor vrachtwagenchauffeurs

07-10-2014

Volvo Trucks heeft een technologie ontwikkeld om voetgangers en fietsers te beschermen. De nieuwe technologie maakt het mogelijk om een 3600 scan te maken van alles dat rondom een voertuig gebeurt. Net zoals het menselijk brein kan het voertuig zijn omgeving interpreteren en acties voorstellen om ongevallen te voorkomen. Hiermee werkt het als een extra oog voor de chauffeur. De technologie is nog in de testfase en kan binnen vijf à tien jaar realiteit zijn.

Onderzoek van Volvo Trucks toont aan dat beperkt zicht een van de belangrijkste oorzaken is van ongevallen met onbeschermde weggebruikers zoals voetgangers en fietsers. Dit soort ongevallen kunnen in de nabije toekomst drastisch afnemen met een nieuwe technologie van Volvo Trucks.

De technologie is het resultaat van een uniek onderzoeksproject genaamd ‘Non-Hit Car and Truck’ in samenwerking met Volvo Cars. Voor de eerste keer is het mogelijk om een voertuig alles in zijn omgeving te laten registreren en evalueren. Het voertuig kan acties voorstellen die ongevallen zoals aanrijdingen met voetgangers, fietsers of andere voertuigen kunnen voorkomen. Als de chauffeur niet adequaat reageert op de voorgestelde actie kan het stuur of remsysteem zelfstandig ingrijpen.

“Het is onze visie om het aantal ongevallen waarin Volvo-trucks betrokken zijn op nul te krijgen”, verklaart Carl Johan Almqvist, Volvo Trucks’ Traffic and Product Safety Director. “Deze nieuwe unieke technologie brengt die toekomstvisie een stap dichterbij en maakt het hopelijk mogelijk om in de nabije toekomst veel levens te besparen.”

Virtuele co-chauffeur

Een data-platform dat als opslag dient voor de input van de camera’s, radars en overige sensoren die zich aan alle kanten van het voertuig bevinden, vormt het belangrijkste onderdeel van deze technologie. Het maakt het mogelijk om iedere 25 milliseconden een 3600 scan van de omgeving van de truck te maken. Alle data wordt geïnterpreteerd, risicovolle situaties geanalyseerd en verschillende route-opties voor het voertuig voorgesteld. Door verschillende sensoren kan de technologie verschillende weggebruikers zoals voetgangers, fietsers, motorrijders en overige voertuigen onderscheiden. Het kan zowel de afstand als richting bepalen.

“De technologie kan afhankelijk van de snelheid van het object een verkeerssituatie tot vijf seconden vooraf inschatten en een actie bepalen”, verklaart Mansour Keshavarz, Systems Engineer bij Volvo Trucks, die werkt met de technologie. “De technologie werkt eigenlijk als een co-chauffeur – maar dan wel een die alles rondom het voertuig kan zien.”

Uitdagingen

De technologie is nog niet klaar om daadwerkelijk toegepast te worden in commerciële veiligheidssystemen. Vergeleken met personenauto’s zijn er voor vrachtwagens specifieke uitdagingen die overwonnen moeten worden voordat de technologie daadwerkelijk ingevoerd kan worden.

“Vrachtwagens vormen toch een ander type voertuig en werken niet op dezelfde manier als personenauto’s. Iedere truck is anders geladen en de grootte van het voertuig verhindert ze om grote ontwijkmanoeuvres te maken. Het is dus belangrijk om technologie specifiek voor trucks te ontwikkelen”, verklaart Mansour Keshavarz.

Binnen vijf à tien jaar kan de technologie geïntroduceerd worden, verwacht Carl Johan Almqvist: “De belangrijkste componenten functioneren, maar we moeten nog veel testen uitvoeren om te garanderen dat de technologie vrij is van fouten. Als we de verschillende uitdagingen overkomen, is een toekomst zonder truckongevallen binnen handbereik.”

Feiten van het ‘Non-Hit Car and Truck’ project:

  • Gestart in September 2010 in samenwerking met Volvo Car Corporation, de ÅF Group, HiQ, Mecel en Chalmers University of Technology.
  • Het primaire doel is om nieuwe technologie te ontwikkelingen die het risico op ongevallen met personenauto’s en trucks vermindert en voornamelijk gericht is op situaties waarin de hedendaagse veiligheidssystemen niet toereikend zijn.
  • Het onderzoeksproject naar de technologie dient in december 2014 afgerond te zijn. De resultaten maken het mogelijk om nieuwe actieve veiligheidssystemen te introduceren die binnen vijf à tien jaar op de markt geïntroduceerd kunnen worden.

Feiten huidige actieve veiligheidssystemen Volvo Trucks:

  • Collision Warning met noodremfunctie – een geavanceerd remsysteem die een chauffeur eerst waarschuwt bij een naderende botsing en wanneer niet wordt ingegrepen, de truck zelf tot stilstand brengt.
  • Lane Changing Support – signaleert voertuigen in de dode hoek aan de passagierszijde. 
  • Lane Keeping Support – monitort de positie van de truck op de weg. Bij een onregelmatig rijpatroon geeft het systeem een signaal om de chauffeur te waarschuwen.
  • Driver Alert Support – waarschuwt vermoeide chauffeurs om een pauze te nemen.

Ontvang als eerste het laatste nieuws

Nebim Groep deelt elke maand een interessante nieuwsbrief boordevol informatie, weetjes en nieuws over haar assortiment trucks en bedrijfswagens, services en deals!

Door me in te schrijven ga ik akkoord met het privacybeleid

Nebim Nederland
Risseweg 36
6004 RM Weert

+31 (0)495 58 37 00
info@nebim.eu
Nebim Belgie
Industrieweg 150
B-9030 Mariakerke (Gent)

+32 (0)9 216 86 30
info@nebim.eu