volvo Renault Trucks

Nebim helpt VUB met ruitenwissermotor om beademingsapparatuur te ontwikkelen

30-03-2020

Op verzoek van de Vrije Universiteit Brussel heeft Nebim een ruitenwissermotor ter beschikking gesteld, met als doel alternatieve beademingsapparatuur te ontwikkelen.


De Covid-19 epidemie zou kunnen leiden tot een groot tekort aan beademingsapparatuur in de ziekenhuizen. Diverse instanties zoeken hiervoor oplossingen. Een werkgroep van de VUB, specifieker het Fablab van de industrieel ingenieurs, is begonnen met het ontwerpen van een low cost en snel te produceren beademingstoestel. Het team bestaat uit 35 multidisciplinaire ingenieurs (studenten-alumni-assistenten-proffen) en het doel is om voor de verwachte piek van Corona-besmettingen tegen 9 april, zo veel mogelijk beademingstoestellen in gebruik te hebben.

De filosofie in het project is het gebruiken van componenten die in grote getallen beschikbaar zijn in andere sectoren dan de medische, omdat deze al zwaar belast wordt op dit moment.

ruitenwissermotoren van vrachtwagens zijn sterker

“We hebben de afgelopen week een grote variëteit aan motoren getest, en de ruitenwissermotoren bleken goed te kunnen werken in deze unieke set-up. De motoren moeten beantwoorden aan zekere specificaties, zoals 40-50 RPM, 50W continue en een solide constructie met een stalen as die radiale krachten kan opvangen,” zegt Jonathan Sterckx, Team captain & Suspension Vehicle mechanics & Sponsoring VUB Racing. “De ruitenwissermotoren van vrachtwagens zijn sterker dan die van personenwagens, en hoewel deze ook werken, zullen die van de vrachtwagens een langere levensduur hebben.”

De beademingstoestellen moeten wel nog gecertificeerd worden voordat ze kunnen worden ingezet in de ziekenhuizen. Hiervoor wordt nauw samengewerkt met het UZ Brussel.

“Verschillende bedrijven uit de vrachtwagen- en automobielsector hebben hun medewerking al toegezegd voor dit project. We zijn hun dan ook bijzonder dankbaar voor hun enthousiaste medewerking”, zegt Jonathan Sterckx.

Volvo Trucks Belux schenkt 102 ruitenwissermotoren

Naar aanleiding van goede resultaten van de ruitenwissermotor van Nebim heeft Volvo Trucks Belux vanuit hun centrale onderdelenmagazijn in Gent met spoed 102 ruitenwissermotoren van het type Volvo FL6 geschonken en bezorgd aan de VUB. Ook Volvo vindt dit een zeer mooi zaak en we hopen dat dit VUB project een inspiratie kan zijn voor meer steun om ook vanuit onze sector levens te kunnen redden” aldus Peter Himpe, Vice President Volvo Trucks Belux.

202003volvo-fl-ruitenwissermotor-2.jpg
202003volvo-fl-ruitenwissermotor-1.jpg
202003volvo-fl-ruitenwissermotor-in-doos.jpg

Ontvang als eerste het laatste nieuws

Nebim Groep deelt elke maand een interessante nieuwsbrief boordevol informatie, weetjes en nieuws over haar assortiment trucks en bedrijfswagens, services en deals!

Door me in te schrijven ga ik akkoord met het privacybeleid

Nebim Nederland
Risseweg 36
6004 RM Weert

+31 (0)495 58 37 00
info@nebim.eu
Nebim Belgie
Industrieweg 150
B-9030 Mariakerke (Gent)

+32 (0)9 216 86 30
info@nebim.eu