volvo Renault Trucks

Nachtmodus maakt rijden in het donker prettiger en veiliger

04-04-2017

In de nachtmodus van Volvo Trucks kan met één klik alle overbodige achtergrondverlichting op het dashboard worden uitgeschakeld. De modus is bedoeld om het rijden in het donker prettiger en veiliger te maken met beter zicht.

Volgens het Volvo Trucks Accident Research Team is 90 procent van alle ongevallen met trucks te wijten aan menselijke factoren, zoals vermoeidheid, slaperigheid of onoplettendheid. Als in het donker wordt gereden, kunnen de weerspiegeling en schittering van de dashboardverlichting ongewenste afleidingen veroorzaken. Voor chauffeurs kan dit de vermoeidheid versterken en de aandacht afleiden. 
 

“Het menselijk oog is zeer gevoelig voor licht en zelfs wanneer de chauffeur zich op de weg concentreert, kan de dashboardverlichting storend werken omdat het licht zichtbaar is in het blikveld van de chauffeur” - Jonas Nordquist, Product Features Manager, Volvo Trucks

Met een druk op de knop kunnen chauffeurs de nachtmodus activeren. Dit is  een standaardvoorziening op alle Volvo FHVolvo FM en Volvo FMX-trucks

De nachtmodus schakelt onmiddellijk alle overbodige dashboardverlichting uit met uitzondering van de snelheidsmeter en de toerenteller. De verlichting van alle andere schakelaars en bedieningen wordt ook op de laagste stand gezet, maar alle veiligheidssystemen en chauffeurswaarschuwingen blijven wel werken. 

Het resultaat is dat het dashboard minder fel licht afgeeft en minder weerspiegelt in de voorruit, zodat chauffeurs zich beter op de weg kunnen concentreren. De modus is met name bedoeld voor het internationaal transport waarbij vaak in het donker wordt gereden en voor achteruitrijden en manoeuvreren bij slechte weersomstandigheden of in lastige situaties zoals het aan- of loskoppelen van trailers. De lichten worden dan niet weerspiegeld in de spiegels. 

“Met de nachtmodus willen we het voor de chauffeur gemakkelijker maken om alert en gefocust te blijven”, aldus Carl Johan Almqvist, Safety Director bij Volvo Trucks. “Het is een snelle en eenvoudige manier om afleidingen weg te nemen en het zicht te verbeteren.” 

Nachtmodus is slechts één van de vele veiligheidsvoorzieningen die Volvo Trucks heeft ontwikkeld in haar strijd om de verkeersveiligheid en de werkomstandigheden voor chauffeurs te verbeteren. “Er is niet één oplossing waarmee we onze visie van nul ongevallen kunnen realiseren, daarom werken we op meerdere fronten aan verkeersveiligheid”, zegt Carl Johan Almqvist. “We onderzoeken voortdurend verschillende technologieën en oplossingen en werken daarbij nauw samen met verschillende autoriteiten, overheden, onderzoeksinstituten en universiteiten. Nachtmodus levert slechts een kleine bijdrage aan het verbeteren van de verkeersveiligheid maar alle inspanningen samen kunnen een groot verschil uitmaken.”

Meer informatie?

Neem contact met ons op

nebim-nachtmodus-1200x900-03.jpg
nebim-nachtmodus-1200x900-04.jpg

Ontvang als eerste het laatste nieuws

Nebim Groep deelt elke maand een interessante nieuwsbrief boordevol informatie, weetjes en nieuws over haar assortiment trucks en bedrijfswagens, services en deals!

Door me in te schrijven ga ik akkoord met het privacybeleid

Nebim Nederland
Risseweg 36
6004 RM Weert

+31 (0)495 58 37 00
info@nebim.eu
Nebim Belgie
Industrieweg 150
B-9030 Mariakerke (Gent)

+32 (0)9 216 86 30
info@nebim.eu