volvo Renault Trucks

I-Shift Dual Clutch: schakelen zonder vermogensverlies

23-12-2016

I-Shift Dual Clutch is de eerste versnellingsbak voor zware trucks met een dubbel koppelingssysteem. Dankzij deze nieuwe manier van schakelen zonder vermogensverlies, blijft het koppel optimaal. De truck verliest dan ook geen snelheid tijdens het schakelen en dat zorgt uiteindelijk voor een hogere gemiddelde kruissnelheid. Voor de chauffeur is het resultaat meer comfort en een efficiënt weggedrag.

I-Shift Dual Clutch bestaat in feite uit twee versnellingsbakken met twee koppelingen, die in één eenheid zijn geïntegreerd. De twee koppelingen zijn verbonden met twee verschillende prise-assen, die onafhankelijk van elkaar werken. De versnellingsbak heeft 12 versnellingen: één as dient voor de zes oneven versnellingen, terwijl de andere as dient voor de zes even versnellingen. Wanneer naar de eerste versnelling wordt geschakeld, wordt een van de koppelingen geactiveerd. Wanneer het tijd is om te schakelen wordt de tweede versnelling op de tweede as ingeschakeld en gekoppeld, en het koppel wordt overgebracht naar de tweede koppeling zonder onderbreking in het koppel dat naar de wielen wordt overgebracht. Wanneer de truck schakelt, gaat er geen snelheid verloren tijdens het wisselen van de versnelling. Aangezien er geen verlies van vermogen is, verloopt het rijden zowel efficiënter als gemakkelijker in omgevingen waar vaak moet worden geschakeld. De actieve versnelling wordt bepaald door welke van de twee koppelingen is ingeschakeld. Het resultaat: naadloos schakelen.

Tot 80 ton treingewicht

I-Shift Dual Clutch verbetert ook het rijden van afdalingen, omdat de werking van de motorrem niet wordt onderbroken tijdens het schakelen. De versnellingsbak beschikt over 12 versnellingen en is gedimensioneerd voor een koppel van 2800 Nm. Het grote bereik van de overbrengingsverhoudingen van de versnellingsbak biedt een hoog wegrijkoppel en een laag brandstofverbruik. De geavanceerde software beschikt over goed aangepaste schakelstrategieën. I-Shift Dual Clutch is geschikt voor een maximaal treingewicht van 80 ton, en is daarmee ideaal voor veeleisend langeafstandstransport en regionaal transport, waaronder houttransport.

Ergonomie

Met het oog op een comfortabele en veilige bediening is de keuzehendel in de chauffeursstoel geïntegreerd. De keuzehendel is niet mechanisch verbonden met de transmissie. In plaats hiervan worden een aantal sensoren in de keuzehendel geactiveerd. Optioneel kan de standaard in de stoel gemonteerde keuzehendel worden vervangen door een schakelbediening die in het dashboard is gemonteerd. Naast de goede rijeigenschappen is ook het chauffeurscomfort verbeterd. De omgeving in de cabine wordt ervaren als stiller, en het soepele rijgedrag zorgt dat de chauffeur minder vermoeid raakt. Bovendien zijn de naadloze schakelovergangen ook vriendelijk voor het voertuig en de lading. Ongelijkmatig rijden resulteert in slijtage, niet alleen bij de chauffeur en de aandrijflijn maar van het gehele voertuig.

Rijprogramma’s voor optimale efficiëntie

In de stand Automatic kan de chauffeur kiezen tussen de programma’s ‘Performance’ en ‘Economy’. Het schakelen gebeurt via een knop op de keuzehendel. Deze functie biedt verschillende schakelstrategieën voor verschillende wegomstandigheden. De Economy-modus biedt een laag brandstofverbruik. De Performance-modus kent een agressiever schakelgedrag en wordt gebruikt als extra trekkracht is vereist. Met in het dashboard gemonteerde schakelbedieningselementen is er geen Economy- of Performance-optie, en tevens geen handmatige modus of functie Limp Home (thuiskomfunctie).

Met een op een specifieke transporttoepassing toegespitst programmapakket kunnen de eigenschappen en functies van de versnellingsbak met behulp van de software optimaal worden afgestemd. Deze programma’s bieden de beste schakelstrategie voor elke situatie. En het schakelen verloopt ook zeer snel.

In 2007 zette Volvo Trucks de eerste stappen voor de I-Shift Dual Clutch. Het feit dat de I-Shift sinds 2002 marktleider was onder automatische versnellingsbakken voor zware trucks, was een bepalende factor bij het ontwikkelen van de I-Shift Dual Clutch. Van de buitenkant ziet de I-Shift Dual Clutch eruit als een standaard I-Shift. Het enige verschil is dat het voorste gedeelte van de versnellingsbak 12 centimeter langer is. De achterzijde van de versnellingsbak is bijna identiek aan de achterkant van de I-Shift en de PTO´s zijn hetzelfde. Toch zijn in de nieuwe versnellingsbak zo´n 100 van de ruim 300 onderdelen anders dan bij de I-Shift.

De binnenzijde van de nieuwe I-Shift Dual Clutch kan worden vergeleken met een ingewikkelde legpuzzel, waarbij elke millimeter wordt benut en elk onderdeel is geoptimaliseerd om zo min mogelijk ruimte in te nemen.

Ontvang als eerste het laatste nieuws

Nebim Groep deelt elke maand een interessante nieuwsbrief boordevol informatie, weetjes en nieuws over haar assortiment trucks en bedrijfswagens, services en deals!

Door me in te schrijven ga ik akkoord met het privacybeleid

Nebim Nederland
Risseweg 36
6004 RM Weert

+31 (0)495 58 37 00
info@nebim.eu
Nebim Belgie
Industrieweg 150
B-9030 Mariakerke (Gent)

+32 (0)9 216 86 30
info@nebim.eu