volvo Renault Trucks

Hybride aandrijflijn getest in Volvo-concepttruck

28-02-2017

De Volvo-concepttruck is het eerste hybridevoertuig van Volvo Trucks voor internationaal transport. In combinatie met de andere verbeteringen levert deze truck een totale reductie in brandstofverbruik en CO2-uitstoot op van rond de 30 procent.

Volvo Trucks onthulde de Volvo-concepttruck in mei 2016 en heeft het voertuig nu verder ontwikkeld en verbeterd. De nieuwe versie wordt niet alleen gekenmerkt door verbeteringen in aerodynamica, rolweerstand en gewicht, maar beschikt ook over een hybride aandrijflijn: een van de eerste in zijn soort voor zware trucks voor de lange afstand.

"We zijn ervan overtuigd dat elektromobiliteit en hybridetechnologie steeds belangrijker worden. De aandrijflijn in onze concepttruck is opgezet voor het verbeteren van de transportefficiency.” - Claes Nilsson, CEO bij Volvo Trucks

“We streven ernaar koploper te zijn in elektromobiliteit en zoeken constant de grenzen op als het gaat om vermindering van brandstofverbruik en emissies”, zegt Claes Nilsson, CEO bij Volvo Trucks. “De komende jaren gaat de samenleving meer en meer over op hernieuwbare energie en we zijn ervan overtuigd dat elektromobiliteit en hybridetechnologie steeds belangrijker worden. De aandrijflijn in onze concepttruck is opgezet voor het verbeteren van de transportefficiency. Met de concepttruck doen we waardevolle kennis en ervaring op, waarmee we de technologie verder kunnen ontwikkelen.”

Hybride aandrijflijn

De hybride aandrijflijn werkt met het terugwinnen van energie op afdalingen die steiler zijn dan één procent, of wanneer er wordt geremd. De herwonnen energie wordt opgeslagen in de accu’s van het voertuig en benut voor elektrische aandrijving op vlakke wegen of wegen met een geringe hellingshoek. Speciaal voor de hybride aandrijflijn is een verbeterde uitvoering van I-See ontwikkeld. I-See werkt als een automatische piloot die het schakelen overneemt en optimaal gebruik maakt van de hellingen. Het systeem analyseert de te volgen route en bepaalt vervolgens de meest zuinige en efficiënte keuze tussen de diesel- en de elektromotor en de optimale gebruikstijd van de herwonnen energie.

Langeafstandstransporten

Bij langeafstandstransporten zal de hybride aandrijflijn er naar schatting voor zorgen dat de verbrandingsmotor gedurende 30 procent van de rijtijd wordt uitgeschakeld. Dit bespaart 5 tot 10 procent brandstof, afhankelijk van voertuigtype, specificatie en rijcycli. Het is ook mogelijk om 10 kilometer lang geheel in elektrische modus te rijden, waardoor het voertuig kan geen emissies uitstoot en vrijwel geen geluid produceert.

“Tegenwoordig maken internationaal transport trucks een belangrijk deel uit van het totale energieverbruik in de transportsector. Door middel van hybride technologie kan een aanzienlijke vermindering in brandstofverbruik en emissies worden geboekt. Dit vormt een belangrijke stap voor het behalen van onze maatschappelijke milieudoelen en de doelen voor de toekomst”, zegt Lars Mårtensson, Director Environment and Innovation, Volvo Trucks.

De Volvo-concepttruck bouwt verder op de vele pluspunten van zijn voorganger, namelijk verbeterde aerodynamica, rolweerstand en verminderd voertuiggewicht. “De concepttruck vormt een platform om verschillende nieuwe technologieën op verhoogde transportefficiency te testen”, zegt Åke Othzén, Chief Project Manager, Volvo Trucks. “Sommige van deze ontwikkelingen zijn al geïntroduceerd op onze trucks en sommige zullen in de nabije toekomst worden toegepast. De hybride aandrijflijn is deels gebaseerd op de kennis en de ervaring van Volvo Bus met hybride en elektrische bussen.”

Meer informatie?

Neem contact met ons op

Feiten: Volvo-concepttruck

  • De Volvo-concepttruck is het resultaat van het Zweedse deel van een bilateraal onderzoeksproject waarbij de Zweedse energie-instantie Energimyndigheten en het Amerikaanse Department of Energy zijn betrokken.
  • Het SuperTruck-project, een Amerikaanse concepttruck, werd ontwikkeld als onderdeel van het SuperTruck-programma van het Amerikaanse Department of Energy. Dit is bedoeld om onderzoek en ontwikkeling te stimuleren ter verbetering van de transportefficiency voor langeafstandstransporten in Noord-Amerika.

Feiten: Elektrisch-hybride aandrijflijn

  • Wint energie terug op hellingen die steiler zijn dan één procent of wanneer er wordt geremd. De herwonnen energie wordt opgeslagen in de accu’s van het voertuig en benut voor elektrische aandrijving op vlakke wegen of wegen met een geringe hellingshoek.
  • Speciaal voor de hybride aandrijflijn is een verbeterde uitvoering van I-See ontwikkeld. I-See werkt als een automatische piloot die het schakelen overneemt en optimaal gebruik maakt van hellingen. Het systeem analyseert de te volgen route met behulp van informatie van GPS en de elektronische kaart. Door middel van een geavanceerd algoritme dat is gebaseerd op de helling van de weg en de verwachte snelheid, berekent het systeem het meest zuinige en efficiënte gebruik van de diesel- en de elektromotor en de optimale gebruikstijd van de herwonnen energie.
  • Bij langeafstandstransporten zal de hybride aandrijflijn er naar schatting voor zorgen dat de verbrandingsmotor gedurende 30 procent van de rijtijd wordt uitgeschakeld. Dit bespaart 5 tot 10 procent brandstof, afhankelijk van het voertuig en de rijcycli.

Specificaties Volvo-concepttruck

Truckmodel: Volvo FH
Motor: Volvo D13 Euro 6 Step C

volvo-concept-truck-hybride-aandrijflijn-1.jpg
volvo-concept-truck-hybride-aandrijflijn-2.jpg
volvo-concept-truck-hybride-aandrijflijn-3.jpg

Ontvang als eerste het laatste nieuws

Nebim Groep deelt elke maand een interessante nieuwsbrief boordevol informatie, weetjes en nieuws over haar assortiment trucks en bedrijfswagens, services en deals!

Door me in te schrijven ga ik akkoord met het privacybeleid

Nebim Nederland
Risseweg 36
6004 RM Weert

+31 (0)495 58 37 00
info@nebim.eu
Nebim Belgie
Industrieweg 150
B-9030 Mariakerke (Gent)

+32 (0)9 216 86 30
info@nebim.eu