volvo

Een sterk staaltje: Volvo FH Electric voor Durafer BV

13-02-2024

Hoe kunnen we ons steentje bijdragen aan het verduurzamen van de bouw? Met die vraag is Durafer BV aan de slag gegaan. Het resultaat: een circulaire staalconstructie die is beoordeeld als groenste van Nederland. De inzet van een Volvo FH Electric 4x2-trekker draagt daar aan bij.

‘De vraag naar duurzame oplossingen wordt steeds groter’

Durafer is een onderneming van Patrick Michels. Hij is ook directeur-eigenaar van PMC Staalbouw BV. Sinds 2003 produceert PMC Staalbouw staalconstructies voor de utiliteitsbouw, de agrarische sector en maneges. Durafer doet dat ook, maar dan volledig duurzaam. Het bedrijf uit Deurne produceert circulaire staalconstructies.

Michels: “In de bouwwereld wordt de vraag naar duurzame oplossingen steeds groter. Gezien de huidige uitdagingen over het verlagen van de CO2-uitstoot en stikstofbeperkingen, hebben wij gekeken hoe we kunnen bijdragen aan een oplossing door middel van een circulaire staalconstructie.”

“De inzet van emissieloos materieel kan het verschil maken tussen het wel of niet doorgaan van een project."

Volvo FH Electric Durafer
Volvo FH Electric Durafer onderweg
Durafer Volvo FH Electric detail

‘De groenste staalconstructie producent’

Durafer onderscheidt zich op een aantal punten. Staalconstructies worden milieuvriendelijk ontworpen en geproduceerd in een energie-neutrale werkplaats. Wordt een gebouw in de toekomst ontmanteld? Dan kan het staal worden hergebruikt in een nieuw project. Ook zet Durafer elektrische hijskranen en gereedschappen in op de bouwplaats. De inspanningen hebben resultaat, blijkt uit een levenscyclusanalyse die Durafer heeft laten uitvoeren. Michels: “Met de berekeningen van deze nieuwe manier van produceren is Durafer eruit gekomen als de groenste staalconstructieproducent. We staan bovenaan in de Nationale Milieu Database (NMD).”

Waarom is gekozen voor de Volvo FH Electric?

Om daadwerkelijk de duurzaamste te zijn, doet Durafer ook het transport zo schoon mogelijk. Daarvoor zet het bedrijf een Volvo FH Electric 4x2-trekker in. “Volvo Trucks is het verst qua mogelijkheden en actieradius en ook de ondersteuning vanuit de dealer is goed”, zegt Michels over de keuze voor de Volvo FH Electric. “Bij PMC rijden we al met Volvo-trucks. Als je aan iets compleet nieuws begint, moet je kunnen vertrouwen op de support van de dealer. Bij Nebim is dat in goede handen. Ze hebben ons geïnformeerd over het TCO-plaatje en subsidiemogelijkheden en geadviseerd over laadfaciliteiten. Ook hebben we kunnen proefrijden met een elektrische Volvo-demotruck.”

Volvo FH Electric Durafer opladen

Efficiënt plannen

Nu de truck rijdt, werken Durafer en Nebim samen. Michels: “Hoe kunnen we de trucks zo goed en efficiënt mogelijk plannen? Voor ons is dit een leertraject. We hebben nu een oplader op ons eigen terrein waar we de truck ’s nachts opladen. We gaan nog een snellader laten plaatsen, zodat we de truck ook overdag tussentijds kunnen bijladen en grotere afstanden op een dag kunnen rijden.”

“De rijstijl van de chauffeur bepaalt welke actieradius je haalt.”

Letterlijk en figuurlijk groen

De Volvo FH Electric is uitgevoerd in de kenmerkende groene huisstijl van PMC Staalbouw. Michels: “De chauffeurs waren in eerste instantie wat terughoudend, maar al snel hoorde ik vooral positieve geluiden. De truck heeft veel vermogen, is stil en rijdt aangenaam. De chauffeur heeft veel invloed: zijn rijstijl is bepalend voor de actieradius. De Driver Trainer van Nebim is een dag meegereden met chauffeurs om tips te geven. Je kunt bijvoorbeeld veel energie regenereren als je consequent op tijd het ‘gaspedaal’ loslaat en de truck laat uitrollen.”

Benieuwd wat de Volvo FH Electric voor u kan betekenen?

Ontvang als eerste het laatste nieuws

Nebim Groep deelt elke maand een interessante nieuwsbrief boordevol informatie, weetjes en nieuws over haar assortiment trucks en bedrijfswagens, services en deals!

Door me in te schrijven ga ik akkoord met het privacybeleid

Nebim Nederland
Risseweg 36
6004 RM Weert

+31 (0)495 58 37 00
info@nebim.eu
Nebim Belgie
Industrieweg 150
B-9030 Mariakerke (Gent)

+32 (0)9 216 86 30
info@nebim.eu