volvo Renault Trucks

Deeltjestest is vanaf 1 januari verplicht: wat betekent dit voor u?

08-12-2022

Vanaf 1 januari 2023 is in Nederland de APK-deeltjestest verplicht voor dieselauto’s en -trucks. In de APK-deeltjestest wordt met behulp van een deeltjesteller gemeten of een roetfilter nog voldoende filtert. Benieuwd wat dit voor u betekent? Wij leggen het u graag uit.

Voor welke voertuigen geldt de APK-deeltjestest?

De APK-deeltjestest vervangt de huidige OBD-test en roetemissietest. De APK-deeltjestest geldt voor alle personen-, bestel- en vrachtwagens met een dieselmotor en gesloten roetfilter. Voor trucks betreft dit de Euro 6-motoren. Benieuwd in welke emissieklasse uw voertuig precies valt?

Wat is het doel van de deeltjestest?

De deeltjestest wordt uitgevoerd bij stationair toerental en duurt ongeveer 90 seconden. De test mag zowel met koude als met een bedrijfswarme motor worden uitgevoerd. Met de deeltjesteller wordt de deeltjesconcentratie van uitlaatgas gemeten. Doordat de deeltjesteller zeer lage concentraties van (roet)deeltjes en ook de allerkleinste (roet)deeltjes kan meten, kan de conditie van de roetfilter goed worden vastgesteld. De APK-limietwaarde van de deeltjesconcentratie voor alle voertuigen is 1.000.000 deeltjes per kubieke centimeter (#/cm3).

Nebim verzorgt deeltjestest

Nebim beschikt over de benodigde apparatuur om de deeltjestest uit te voeren. Als u uw voertuig(en) bij ons brengt voor een APK-keuring, dan verzorgen we ook direct de deeltjestest.

Ontvang als eerste het laatste nieuws

Nebim Groep deelt elke maand een interessante nieuwsbrief boordevol informatie, weetjes en nieuws over haar assortiment trucks en bedrijfswagens, services en deals!

Door me in te schrijven ga ik akkoord met het privacybeleid

Nebim Nederland
Risseweg 36
6004 RM Weert

+31 (0)495 58 37 00
info@nebim.eu
Nebim Belgie
Industrieweg 150
B-9030 Mariakerke (Gent)

+32 (0)9 216 86 30
info@nebim.eu